Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Gazdasg

Az energiatakarkossg lendtene a gazdasgon

2007.08.29

 Az energiatakarkossg lendtene a gazdasgon Ma, amikor vita folyik arrl, hogy ptsnk-e j atomermvi blokkot, s/vagy a megjul energiaforrsok hasznostsra kltsnk, vgig kell gondolni egy ltalnos nemzeti energetikai stratgia kidolgozsnak szksgessgt. Mert ilyen hossz tv stratgia ma nem ltezik.

Az els s legfontosabb tny, amibl ki kell indulnunk, hogy az a legolcsbb energia, amelyet nem hasznlunk fl. Teht elszr is az energiatakarkossg a legfbb tartalk, s csak ha ezen a tren radiklisan sikerl javtani a hazai mutatkat, akkor kell s szabad j energetikai kapacitsok ltestsben gondolkodnunk. Ma Magyarorszg fajlagos energiafelhasznlsa egysgnyi GDP megtermelsre a hromszorosa Ausztrinak, pedig az osztrk gazdasgi makroszerekezet sem ppen energiatakarkos. Gondoljunk csak a Voest Alpin aclipari risra!

Eocn-program, lisz-program, Bs-Nagymaros

A mai magyar helyzet sok tekintetben hasonlt a 20-25 vvel ezelttihez. Mire gondolok? Arra, hogy az 1980-as vekben folyt a lisz-program a mecseki liszkori feketeszn hasznostsra, s az eocn-program, a Dunntli-kzphegysg eocnkori barnaszennek s az alatta hzd karsztbauxitnak az „sszekapcsolt” hasznostsra. (Tudjuk, ez utbbi slyosan veszlyeztette akkor Eurpa legnagyobb karsztvzvagyont, s emiatt le is kellett lltani az eocn-programot.) s ugyancsak ekkor folyt a bs-nagymarosi vzlpcsrendszer elksztse, tervezse, st mr megvalstsa is.

Ha ezt az irdatlan mennyisg pnzt, erforrst, amelyet akkor energetikai fejlesztsekbe ltnk, inkbb a gazdasgi makroszerkezet talaktsra, egy kevsb energiaignyes szerkezet ltrehozsra, illetve az energiatakarkossg javtsra fordtottuk volna, ma nem itt tartannk.

Valjban akkor egy elavult, energiafal makroszerkezet fnntartsra, s az energiapazarls folytatsnak biztostsra, pontosabban ezek energetikai htternek kiptsre ktttk le szks erforrsainkat.

Ma ugyanez a dilemma: szerkezetvltsra, kevsb energiaignyes makroszerkezet kialaktsra, illetve energiatakarkossgi programokra (pldul: panelhzak szigetelse) koncentrljunk, vagy ennek az elavult szerkezetnek a mkdst s a pazarls fnntartst biztostsuk jabb energetikai beruhzsokkal?
vissza