Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Ingatlan

Ne bukjuk be a lakshitelt!

2007.08.13

 Ne bukjuk be a lakshitelt! A lakossgi hitelpiacon nagy a verseny, a pnzgyi csoportok termkinnovciikkal is igyekeznek j gyfeleket megnyerni, elnyt szerezni a versenyfutsban. Az idei v egyik slgere, a hagyomnyos vagy unit-linked letbiztostssal kombinlt jelzloghitel. Az gyfl szempontjbl tagadhatatlan elnyei vannak e termkkombincinak. Egyrszt a hitelhez valban jr egy letbiztosts is. Ha a csaldfvel esetleg tragdia trtnik, a csaldtagok nem vesztik el a fedezetknt knlt ingatlant, az letbiztosts fedezetet nyjt a hitel trlesztsre. Radsul ezekben a konstrukcikban nem magas a havi trleszts, s a hitelfelvev a befizetseirl rszben gy rezheti, hogy azt nem is kamatfizetsre, hiteltrlesztsre, hanem sajt biztostsra fordtja.

A konstrukci

A kombinci kt pnzgyi intzmnnyel, egy bankkal s egy biztostval kthet meg, de praktikusan sok pnzgyi csoporthoz egyszerre tartozik bank is, biztost is, ezeknl akr hzon bell is ltre hozhat az zlet kt lba. Az gyfl kt egy letbiztostst, vagy klasszikus halleseti formban, vagy befektetssel kombinlt (unit-linked) formban. Az letbiztosts keretein bell veken t fix havi sszeg befizetst vllalja. Amennyiben unit-linked biztostsrl van sz, az gyfl arrl is rendelkezhet, hogy a biztost milyen megtakartsi clpiacra fektesse be a pnzt.

A lakshitel felvtele pedig gy trtnik, hogy az gyfl ingatlanfedezete ellenben klcsnt vesz fel egy banktl, amelyiknek havonta kellene a kamatait s fokozatosan a tkjt trleszteni. Ha azonban a lakshitel egy letbiztostssal van kombinlva, a bank csak alacsony havi trlesztrszletet, pldul csak a kamat megfizetst vrja el. Az letbiztosts ugyanis a hitellel azonos futamidej, s a konstrukci szerint a futamid vgre befizetett s befektetett djakbl a biztostnl felhalmozdik annyi megtakarts, amely elegend lesz a tketrlesztsre.

Veszlyek

Az letbiztostssal kombinlt lakshitel elnyei az gyfl szmra ltvnyosak, hitelt kap, vllalhat havi befizetsi terhei lesznek, ltja a garancit a hitel visszafizetsre, radsul letbiztostshoz is jut, amelyik vdi a csaldtagokat is. sszessgben vllalhat teher s kis kockzat mellett vett fel hitelt. A bank is elgedett, ltja a fedezetet a hitel trlesztsre. Vgl a biztost is boldog: eladta az letbiztostst. Legvgl rl a sokak ltal ignybe vett pnzgyi tancsad is, hiszen remek jutalkot kaphat, ha lakshitelt s letbiztostst is rtkestett.

Arra azrt mindenkppen gondolnunk kell, hogy ha pldul a unit-linked portflik kzl a legjobb hozamot gr, ugyanakkor a tkeveszts kockzatval jr rszvnyportflit vlasztjuk, akkor tulajdonkppen hitelbl tzsdznk. A pnzgyi tancsadk garnitrja nagyon vegyes, rendkvl felkszlt s tisztessges tancsadk is vannak, de sokan nem hangslyozzk elgg, hogy a mltbeli rszvnypiaci hozamok egyltaln nem jelentenek garancit a jvbeli szp teljestmnyekre. St, a vilg tzsdin vek ta tapasztalhat remelkeds utn inkbb csak n a korrekci, az ress veszlye.

Ha pedig az letbiztosts befektetsi gban nem termeldik ki a hiteltrlesztshez szksges sszeg, veszlyeztethetjk a fedezetnket, vagyis a jelzlogknt knlt ingatlanunkat. letbiztostssal kombinlt lakshitelt gy rdemes csak ktni, ha az gyfl teljesen biztos abban, hogy rti a termkkombinci mindkt gnak felttelrendszert, s elre lthatan egyiket sem fogja id eltt megunni a futamid sorn. Ha ugyanis valamelyik g csaldst hoz a jvben, a csak az egyik termkbl trtn kiszlls pnzgyileg htrnyos lehet.
vissza
 

Partnereink

Hirdetsek