Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Karrier

Magasabb iskola – hosszabb let

2007.08.17

 Magasabb iskola – hosszabb let Mint azt mr a FigyelNet egy korbbi cikkben megrta, Magyarorszg lakossga rohamosan fogy – m a hallozsok okai, bels klnbsgei hatalmasak. Az ltalnos, letkor szerinti halandsgot klnbz szempontok alapjn vizsglva nha akr 5-10 vnyi klnbsgek is ltszanak a vrhat lettartamokban. Az elemzst a npessgi csoportok, a nemzetisgek, a terleti elhelyezkeds, a csaldi llapot, a gazdasgi-szocilis helyzet vagy az iskolai vgzettsg alapjn is elkezdhetik a kutatk. Ezttal az utols szempont, az iskolai vgzettsg alapjn vizsgldott kt tuds – Kovcs Katalin s Hablicsek Lszl –, tanulmnyuk cme Iskolzottsg s halandsg.

Mr a legegyszerbb statisztikk is az iskolai vgzettsg s a halandsg szoros sszefggst mutatjk, teht ahol a npessg iskolzottabb, ott az lettartamok is hosszabbak – rjk a tanulmnyban. Az elemzshez rszletes hallozsi s npessg adatokra van szksg, ezeket a Kzponti Statisztikai Hivatal npszmllsi adataibl s a npmozgalmi adatbzisbl – amelyben 1980-tl rhetk el az iskolai vgzettsg szerint bontott hallozsi adatok – nyertk a szerzk.

Egy tanult n hsz vvel tovbb l

A tanulmnybl kiderl, hogy a frfiak hromnegyede meghal 80 ves kora eltt, vagyis minden negyedik ri meg ezt az letkort. A nknl sokkal jobbak az eslyek: tbb mint 50 szzalkuk elri a 80 ves kort. Ezek az arnyok lnyegesen kedvezbbek az 1980-as vek vghez viszonytva, br ttrsrl az egsz npessg esetben nem beszlhetnk.

Napjainkra egyre jobban „kinylt az lettartamoll” a klnbz iskolai vgzettsgek kztt. Mr 1986-1990 tlagban is 8,9 v volt a klnbsg a legmagasabb s a legalacsonyabb vgzettsg frfiak kztt az elbbiek javra, de mg ez is nvekedett: jelenleg mr 16,5 vet tesz ki. A nknl a felsfok vgzettsgek 4 vnyi elnye 10,2 vre vltozott az ezredfordulra. A legmagasabb vgzettsg nk s a legalacsonyabb vgzettsg frfiak kztt – a 30 ves korban vrhat lettartamban – tbb mint 20 v a klnbsg.

Esly a „szpkorsgra”

A felsfok vgzettsgeknl a diploms frfiak fele, a nk ktharmada nnepelheti meg a 80. szletsnapjt. Jelents a javuls a kzpfok s az alapfok vgzettsgek krben is, a legalacsonyabb vgzettsgek eslyei azonban romlottak, a nk 40 szzalka, a frfiaknak pedig csak a 14 szzalka ri meg a 80 ves kort.

A legalacsonyabb vgzettsgek hallozsi kockzata mr az aktv letszakaszban is 50 szzalkhoz kzelt a frfiaknl, 25 szzalkhoz a nknl. Ez azt jelenti, hogy azon 30 ves frfiak kzl, akiknek nincs alapfok vgzettsgk sem, csaknem minden msodik, a nknl minden negyedik meghal a nyugdjkorhatr elrse eltt. Ugyanakkor a felsfok vgzettsg frfiak 60 ves korig trtn tovbblsi eslye 91, a nk 94 szzalkos.

Mrskelni kell a klnbsgeket

A felmrs azt sugallja, hogy az elmlt megdlni ltszik az a korbbi vlekeds, hogy a halandsg kevsb rzkeny a trsadalmi-gazdasgi vltozsokra. A ’90-es vekben alapveten megersdtt a kzp- s felsfok vgzettsg fel trekvs. A magasabb iskolkat vgzett emberek munkakre, letkrlmnyei s sokszor az letmdja is jobb, egszsgesebb, mint azoknak, akik mg a 8 ltalnost sem jrtk ki.

A rendszervltozsnak nemcsak a munkaerpiacon, hanem az letkiltsokban is egyrtelm vesztesei a legalacsonyabb iskolai vgzettsgek s nyertesei a magasabb vgzettsggel rendelkezk, klnsen a diplomsok. A tanulmny felhvja a figyelmet: a jv nagy feladata a vgzettsg szerinti halandsgi klnbsgek hathats mrsklse, a magasabb halandsg csoportok felzrkztatsa lesz – teht sztnzni kell az embereket a tanulsra.
vissza
 

Partnereink

Hirdetsek