Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Utazs

Macska a mecsetben - isztambuli mindennapok

2006.11.30

 Macska a mecsetben - isztambuli mindennapok Br az irhajratok korszaka mr leldozott, Trkorszgba most is rdemes elzarndokolni. n sokvi sznet utn ltogattam el ismt Isztambulba s azt tapasztaltam, hogy a npessg szemmel lthatan gyarapodott, a forgalom pedig mr szinte elviselhetetlen. De mit is vrunk Eurpa msodik legnpesebb vrostl, amelyet a Boszporusz s az Aranyszarv-bl tbb rszre, st tbb kontinensre oszt s gy tnik, mintha emiatt a mintegy 12 millis lakossg szinte llandan ton lenne a vros egyik rszbl a msik fel. Ehhez mg tegyk hozz, hogy az let szinte sohasem ll le, nyitott zleteket a nap minden rjban lehet tallni. Az ember azon kezd tprengni, vajon mikor pihennek a helyi lakosok.

A kzlekeds szmunkra kaotikusnak s veszlyesnek hat. Aut aut htn, felfestett svok kevs helyen vannak, de feleslegesek is, mindenki tolakszik s kzben bartsgosan dudl. A kzlekedsi dug fogalma trtkeldik az emberben az isztambuli tapasztalatok alapjn. Gyalogosknt tkelni az ttesten mg a lmps keresztezdsekben sem egyszer s veszlytelen. Br lehet, hogy csak mi reztk gy. A helyiek lthatan flelem nlkl mszklnak a dudl autk kztt. A szmunkra ttekinthetetlen s ijeszt mret forgalom ellenre egy ht alatt csak kt kisebb koccansos balesetet lttunk. Folyamatban van az alagtpts is a csatorna alatt, de elkszltre mg vrni kell. Vannak rvid metr vonalak is, de a forgalom villamoson, buszon s fleg autkon alapveten a kevs szm hdon zajlik. A kocsipark sznes, de arnyban kevesebb luxusaut lthat a vrosban, mint nlunk.

A gpkocsi-kzlekedst lthatan az sem befolysolja, hogy a benzin eurpai mrcvel mrve is drga. (lltlag a legdrgbb Eurpban.) Rengeteg taxi van s srga sznkrl mr messzirl felhvjk magukra a figyelmet. Az, hogy g vagy sem a szabadjelz a kocsi tetejn, nem sokat jelent. Nyugodtan integessnk, elbb-utbb megll mellettnk valaki. sszessgben nem drga a taxi, de legynk rsen, mert rhetnek meglepetsek. A repltrrl 75 lrrt hozott a taxi a vrosba, visszafel a taxira 45 lrt mutatott, de vannak lltlag 30 lrs fix tarifk is. A Ferihegyre jrknak ismers a helyzet, nem? Van ahol clszer az rra rkrdezni, st elre kialkudni azt, br volt, hogy a kikapcsolt rra fizettnk r.

Kereskedni muszj

Kzismert, hogy a trkk bartsgos emberek s ami fontos, j humoruk van. Ez a tulajdonsguk jobbra mg akkor is megmarad, amikor ismtelt unszols dacra sem akarunk tlk az utcn parfmt, slat, „valdi” Rolex rt s egyebet venni. Meglepetsemre hasonl volt a tapasztalat a Nagy Bazrban is.

Tny, hogy a portkikat kirakod kereskedk sok nyelven, kztk magyarul is, prbljk felhvni magukra a figyelmet, de nyugodtan megllhatunk az kszerkirakatok eltt anlkl, hogy az arab kereskedk stlushoz hasonlan bernciglnnak bennnket. A „nvsabb” zrt zletekben pedig kulturlt s nagyon udvarias kereskedssel tallkoztunk. Az ltalunk megismert intelligens fiatal keresked a csald brruzletben mr a negyedik genercit kpviselte.

Zldsg minden formban

hen halni nem lehet Isztambulban. Egymst rik az nycsiklandoz finomsgokat rust tkezdk, amelyekben a zldsges telek szles vlasztka mellett a hsok s nem utols sorban az dessgek szles garmadja elrhet el a nap minden szakban. Nagyon zlettek a klnfle zldsgek eltelknt, nyersen vagy fzve, hidegen s melegen, kellemesen zestve.

Konyhjuk – elssorban a sok zldsg miatt – egszsgesebbnek tnt a magyarnl. Felhvtk a figyelmnket az ers paprikra, de ez a magyar gyomornak egyltaln nem tnt ersnek. A mz is kedvelt kiegsztje a trk konyhnak. A stemnyek, desszertek fontos alkoteleme, amellett lpes mz formjban lthatan npszer reggeli csemege is. Annak ellenre, hogy sok finom des stemnyk van, az ebd befejezse gyakran gymlcs volt.

A sok kedvez benyoms mellett a negatv tapasztalat a dohnyzshoz fzdik. Rengetegen dohnyoznak s a korltozsnak nem sok jelt tapasztaltuk. A j sznvonal szllodkban is ritka, illetve kisszm a „non-smoking” szoba. A nemdohnyz utaznak egy dohnyfsttel titatott szobba val bekltzs az intenzv szellztets ellenre elg kellemetlen. tteremben is arra lehet szmtani, hogy brhol rgyjthatnak.

Biztonsgban vannak

Manapsg erszakos cselekmnyekre szinte mindentt lehet szmtani. rthet, hogy a trkk is szmos intzkedst hoztak annak rdekben, hogy az odaltogatkat (s a turistaforgalmat) megvdjk. A biztonsgi intzkedsek elssorban a szllodk krzetben rzkelhetek. A 4-5 csillagos szllodk zme egy krzetbe telepedett, ezrt mr az utck vgn, illetve a szlloda behajtjnl rbdbl kontrollljk a forgalmat.

Az egyirny utckat ilyen helyen mg egy frszfogas fm „fekvrendr” is vdi, amelyen csak egy irnyba lehet thajtani. Sok helyen (szllodai behajtknl) lttuk, hogy a kocsik aljt nyeles tkrkkel szemlltk meg a behajtst ellenrz rk. Ezek utn nem meglep, hogy a szllodkon bell biztonsgi kapukon kellett thaladni, a mzeumokban pedig mindentt tvilgtjk a kzitskkat, csomagokat. Sok rendrt lttunk, de ezek lthatan nem a kzlekedssel trdtek (legalbbis nem gy, ahogy nlunk megszoktuk), viszont – ha kellett – udvariasan tbaigaztottak.

A nyelvtanulsban trtnt elrehalads lenygz s most nem a bazrban bvszked nyelvzsenikrl van sz. Az iskolkban kiskortl kezdve ktelez az angol nyelv tanulsa. A minden szinten fellelhet szmtalan magniskolban pedig hrom nyelvet tantanak. Lthatan nem csak tantjk, de meg is tantjk a fiatalokat. Lenygz lmny volt, amikor az egyik mzeum mosdjban egy csacsog kisiskols csapattal futottunk ssze. A 8-10 ves gyerekcsapat tagjai felismerve az idegent, pillanatok alatt krnk gyltek s minden feszlyezettsg nlkl, azonnal elkezdtek angolul rdekldni a hogyltnk s hovatartozsunk fell, bemutatva nmagukat s iskoljukat. De szp is lenne, ha mi itt tartannk!

Macska a mecsetben

A lakosok szmbl lehet kvetkeztetni, hogy a vros zsfolt s miutn nincsenek felhkarcolk s nagy blokkok, nagy terleten fekszik. A nhny emeletes, srn egyms mell plt hzak vltozatos kpet mutatnak. Sok a befejezetlen plet, ami lltlag a szvetkezeti ptkezs kvetkezmnye. (Informciink szerint nincs jelzloghitel, ha elfogy a pnz, az ptkezs tmenetileg lell.) Ami mg ennl is feltnbb, hogy a hzsorokba bekeldve sok az res, lerobbant llapotban lv hz a vrosban. Feltehetleg nagyon drga lenne a feljts, vagy valami ms nehezti a helyrelltst. Emiatt az utcakp nem egysges, a hzak stlust tekintve a vrosrendezs koncepcijra nem lehet kvetkeztetni.

A kutyatartsnak lthatan nincs kultusza, csak nhny kbor jszggal tallkoztunk. Ennek megfelelen az utcn nincs is kutyapiszok. Annl tbb jl tartott macskt lttunk. Macskk szaladgltak az kori romokon, de ott trnoltak a mzeumknt funkcionl Hagia Sophia bels „szentlyben” is. Lehet, hogy Mohamed jobban szerette a macskkat, mint a kutykat?

Kirnduls Isztambulbl

Azt mondjk, hogy Isztambul nem Trkorszg, hanem egy rksen nyzsg, nagy forgalm nemzetkzi kiktvros, a maga sznes keverk npessgvel. Tny, hogy elhagyva a vrost, az gei-tenger partvidkn utazva a kp sokkal nyugodtabb. Az utat narancs-, grntalma- s olajfaligetek szeglyezik, de gyakoriak a gyapotltetvnyek is. Frissen csavart gymlcslevekhez mindentt hozz lehet frni. A sok apr maggal br grntalma leve klnsen dt. Termszetesen elmaradhatatlan a trk kv s a gymlcstek szles vlasztka. Novemberben mr a kirndulk, turistk radata is albbhagy, nyugodtan lehet nzeldni a kiemelt ltvnyossgok terletn is. Szerencss orszg. A hellenisztikus, rmai, biznci korok olyan nyomokat, csodlatos emlkeket hagytak a terletn, amelyek egy-kt ezer v tvlatbl is lenygzek. A mrvny lthatan olcs pt- s dszt anyagnak szmtott, bsgesen tallunk belle mindentt.

A kirndulsokra a tvolsgok miatt rdemes a belfldi repljratokat ignybe venni. Isztambul s Izmir kztt szinte flrnknt jrnak a gpek. Izmirbl Epheszosz s Pergamon – klnbz irnyban – krlbell egy-egy rs autbuszttal elrhet. Epheszoszban ugyan az kori vilg ht csodjaknt szmon tartott Artemisz templombl mra mr csak egy oszloptredk maradt, de a kis-zsiai provincia szkhelyeknt funkcionl rmai vros kiterjedse, romjaiban is fensges pleteinek ltvnya lenygz. Pergamon, a Kr. eltti msodik szzad hellenisztikus vilgnak szellemi kzpontja, a klnbz korban plt egyes vrosok romjainak megltogatsa alapos gyalogtrt ignyel.
vissza
 

Partnereink

Hirdetsek