Bajót Község Önkormányzata 2019. Szeptember 22. Vasárnap, Móric napja
 

Cím: 2533 Bajót, Kossuth u. 69.
Web: http://www.eutudakozo.hu/miniweb/Bajot_Kozseg
E-mail: polgarmesterihiv@bajot.hu
Telefon: 33/506-400, 33/449-265, 33/506-380, 33/506-390
Fax: 33/449-265

 

Bajóti búcsújáró és barlang

 

 

Bajót Község Komárom-Esztergom megyében a Dunától 4 km-re a Gerecse hegységben található. A település sorsa már az Árpád-korban összefonódott a közeli „főváros” –Esztergom- történetével. A falura vonatkozó első okleveles adat szerint Imre király 1202-ben Baioth falut Benedek erdélyi vajdának és feleségének, Thota asszonynak adományozta. Régebbi történeti írásunk Benedek vajdát Bánk bánnal azonosította. 1230-ban, Benedek vajda halála után rokonai, a spanyol eredetű Simon-Bertrand – a Bajóti család örökösei- uralták a falut. 1242 telén Bajóti Simon ispán védelmezte meg az esztergomi várat a tatárokkal szemben. A falu a 14-15. században földesúri tulajdonból újra királyi kézre, majd az esztergomi érsekség birtokába került.

 A falu közepén lévő dombon álló templomunkban az ásatások során talált,

csontvázmaradványok arra engednek következtetni, hogy a mostani helyén az Árpád-kor elején már egy kisebb templom állhatott. Templomunkat díszítik Szántó Piroska 1980-as években megfestett stációképei, a művésznő vászonra vitte a 15. képet is, a Feltámadást. Szántó Piroska hálából készítette a képeket és sikerült megtalálnia a témához, a műfajhoz és a helyzethez illő stílust. Bajóti emberekről mintázta a stációképek alakjait.

A hazai barlang- kutatások egyik eredményekben leggazdagabb lelőhelye a Bajóti Öregkő Jankovics –barlangja , ahol sikerült kimutatni a hazai solutréi kultúra kialakulásának egy újabb fázisát.

Bajóthoz tartozik Péliföldszentkereszt búcsújáró, a Magyar Szalézi Rend első letelepedési helye.

Érdemes még megnézni a Kálváriát, hiszem mindegyik állomáshely más stílusban épült meg.

Bajóton ipar nem működik, a legnagyobb vállalkozás egy vasas kft. és egy nemzetközi teherfuvarozó. A település általános tervében gazdasági övezetet jelöltünk ki, ahol magántulajdonban lévő területeken lehet vállalkozásokat kezdeni.

Lakosságunk munkába járó részének többsége a környező településeken dolgozik, de sok az ingázó Budapestre is.

Hívjuk, és szeretettel látjuk a természetet kedvelő túrázókat, nézzék meg az Öregkövet, Pélifödszentkeresztet, és ne hagyják ki a nem rég épült Millenniumi –ház megtekintését sem, mely előzetes egyeztetés alapján hétvégén is látogatható.

 

 

                                                                                                       Török János

                                                                                                       polgármester

 

 
Képek:

1.  2.  3.  4.  5.  6. 
7.  8.  9.  10.  11.  12.