Dabronc Község Önkormányzata 2019. Augusztus 18. Vasárnap, Ilona napja
 

Cím: 8345 Dabronc, Kossuth u. 60.
Web: http://www.eutudakozo.hu/miniweb/Dabronc_Kozseg
E-mail: dabronc@enternet.hu
Telefon: 87/457-260, 30/335-4401
Fax: -

 

DABRONC

 

 

 

Dabronc község Veszprém megye nyugati határa mentén fekvő település, Vas és Zala megyék találkozásánál. A település a sümegi kistérségben található, körjegyzőségi székhelytelepülés, Hetyefő és Zalaerdőd községek tartoznak hozzá.

A község neve: Dabronc (a szláv dobry „jó” szóból képzett) szláv személynévből ered.

Történetében fényes és tragikus időszakok egyaránt fellelhetők. A török hódoltság ellen szinte állandóan pusztításnak, zaklatásnak kitett határvidék hosszú évtizedekig néptelen, majd nagy hatalmú, a magyar történelemben kulcsfontosságú családok: Batthyányiak, Széchenyiek birtokába kerül.

A szomszédos Ötvösön a falu templomát eredeti Dorfmeister-freskó díszíti, s a mintagazdaságot szervező Szegedy család kastélyában töltötte életének nagy részét Kisfaludy Sándor múzsája Szegedy Róza.

Dabronc község lélekszáma 528 fő. A településhez Ötvös puszta egyéb belterületként tartozik. A település az utóbbi évtizedben fejlődésnek indult. A községben a vezetékes ivóvíz-, telefon-, gázhálózat építése befejeződött, a közvilágítás korszerűsítésre került. Kábeltelevízió-hálózat működik a községben. Pályázati támogatással felújításra került a település belterületi zöldfelülete, virágosítási programban évek óta részt vesz a község. A belterületi vízrendezés nagy része megoldott. Felújításra került a Közös Fenntartású Általános Iskola, a temetőkerítés, járda, buszmegálló szigetek nagy része.

A községben Közös Fenntartású Általános Iskola működik 96 tanulóval, a szomszédos Hetyefőről és Zalaerdődről járnak át a tanulók.

A településen vállalkozók száma 11, piaci és vásározó kiskereskedő, ruha-cipő ajándék kiskereskedő, fűrészáru gyártó, biztosítási ügynök, fakitermelő, építőipari vállalkozó, pénzügyi közvetítő, fuvarozó kiskereskedő, vendéglátó kiskereskedő, fafeldolgozó, stb.

A községben 7 db kereskedelmi egység van: 2 db vegyesbolt, 1 db büfé, 1 db borozó, 1 ruházati kiskereskedés, Ötvös-pusztán 1 db vegyesbolt, 1 db italbolt.

Foglalkoztatók száma összesen: 3 db (állattenyésztés, növénytermesztés, mezőgazdasági szolgáltatás). Az aktív korúak foglalkoztatása nem megoldott, a környéken kevés a munkalehetőség, a dlgozók többsége 20-50 km-es távolságra jár el dolgozni.

A község testvértelepülései: Bodza, Gellén (Szlovákia).

 

 

Nevezetességek:           Dabronc: neogótikus rk. Templom (épület: 1913-1917)

                                   Dabronc-Ötvös puszta: barokk stílusú rk. Templom (épület: 1748-ban)

                                   Főoltára Dorfmeister-kép (védett)

                                   Szegedy kúria (védett)
                                   Széchenyi kastély (védett)