Papos Község Önkormányzat 2019. November 13. Szerda, Szilvia napja
 

Cím: 4338 Papos, Ságvári u. 4.
Web: http://www.eutudakozo.hu/miniweb/Papos_Kozseg
E-mail: papos@axelero.hu
Telefon: 44/500-149
Fax: 44/500-149

-
 

Papos község Magyarország ÉK-i térségében, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Nyíregyházától 50 km-re, Mátészalkától  8 km-re,  a 49. sz. országos főközlekedési útról Jármi községben letérve, attól 2 km-re fekszik.

A község területe 10,67 km2 (1067 ha), szabálytalan alaprajzú, laza térszerkezetű, több utcás, domborzati viszonyokhoz igazodó település. Lakosság száma (2005 január 1-i adat): 873 fő.

Lakosai mezőgazdasági tevékenységet folytatnak, iparszerű tevékenység nem alakult ki. Meghatározó a meggy, dinnye, uborka, paradicsom, rozs, triticale termesztése. Az utóbbi években nagyobb területen történt gyümölcs (alma, meggy) és erdő (akác, nyár) telepítés. Vízfolyás, természetes öntözési lehetőség nincs. Állattartás kis mértékben (juh, sertés) jellemző. Egyéni vállalkozások, főként kereskedelmi és mezőgazdasági területen alakulnak és szűnnek meg. Meghatározó az őstermelői tevékenység.

 

A község neve a pap szó képzős származéka, olyan helyet jelöl, ahol pap van. A krónika szerint István király arról rendelkezett, hogy minden 10 településnek legyen egy papja, s ez a hely volt az, ahol a pap élt.

A községben református és katólikus felekezetűek élnek 30-70 %-ban, külön templomokkal és parókiákkal, de a sors különös fintora, hogy már több mint 30 éve nincs helyben lakó pap, filia elv érvényesül napjainkban is. A község történelméhez kapcsolódik a „A paposi vadrózsák és Kápolna tó legendája" című szájhagyomány útján rögzített írásos feljegyzés.

 

A 14. században épült késő gótikus római katolikus templom a Petőfi utcán áll. Torony nélküli teremtemplom, sokszög záródású szentéllyel, a falakat kívülről támasztó támpillérekkel. Belsejében a síkmennyezettel fedett teret csúcsos diadalív tagolja. A szentély falain sok falképnyom látható. A 17. század végén református templomként említik, amit azonban a 18. század elején e felekezet hívei a romosodás miatt elhagytak. Ekkor ismét a katolikusok vették birtokba. Felújították, 1830 körül átalakították, s egészen 1941-ig - az új templom felépítéséig - ők használták. Az elhagyott középkori templomot az 1990-es években régi formájában felújították. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Múzeumok Igazgatóságának kezelésében 1997-ben két állandó kiállítás nyílt meg benne. Az egyik az Országos Műemlékvédelmi Hivatal munkájáról, a megye templomaiban végzett műemléki helyreállításokról ad átfogó képet. A másik állandó kiállítás Nagy Sándor - 1923-ban Bujon született- Budapesten élő és alkotó szobrászművész munkásságának egy részét,  kőszobrainak változatos gyűjteményét mutatja be. Megtekintésének lehetőségét a Polgármesteri Hivatalon  keresztül lehet kérni.

 

A községben élt, és itt is van eltemetve Péchy László (1860—1949), aki az Ecsedi-Krasznabalparti Vízgazdálkodási Társulat elődjének volt 37 éven keresztül igazgató-főmérnöke. A Péchy család kúriájában jelenleg óvoda működik, az udvarában 3  óriás platánfa ad árnyat a gyerekeknek.

 

Szállást a községben  a Fülöp- tanyán működő Lovas-panzió kínál, ahol lovaglási, kocsizási, pihenési lehetőség van.

 

Kérjük látogasson el hozzánk, ismerjen meg bennünket, és községünket! Szeretettel  várjuk!

 

 

                                                                                                         

Információk a településről:        Polgármesteri Hivatal

                                                4338 Papos, Ságvári E. u. 4.

                                                Telefon: 44/500-361

                                                Telefon/fax: 44/500-149

                                                E-mail: papos@axelero.hu

 

Kállai Tibor

polgármester

 
Képek:

1.  2.  3.  4.  5.  6. 
7.  8.  9.  10.