Alacska Község Önkormányzata 2020. Február 29. Szombat, napja
 

Cím: 3779 Alacska, Dózsa György u. 7.
Web: http://www.eutudakozo.hu/miniweb/alacska_kozseg
E-mail: -
Telefon: 48/521-165, 20/471-3918
Fax: 48/521-166

-
 

Alacska Község Önkormányzata
Cím: 3779 Alacska, Dózsa György út 7.
Telefon: 06-48/521-165, Fax: 06-48/521-166.
Email: alacska @ primposta.hu

Polgármester: Ujlaki Béla
Alpolgármester: Bihari Richárd
Jegyző: Bogdánné Lengyel Mariann
Képviselő-testület: Mezey Attila, Nagy Gábor, Szilágyi Attila, Nagy Lajos, Mészáros Sándorné, Sulyok Barnabás.

A Község területe: 8,55km2
Népesség: 900 fő

Alacska község Borsod-Abaúj-Zemplén megye észak-nyugati részében található Kazincbarcika és Sajószentpéter szomszédságában. Megközelíthetősége csak Sajószentpéter felől jó. A falu a Tardonai-dombság települése. Éghajlata mérsékelten hűvös, száraz. Környezetében jelentős az erdősültség, de a természeti körülmények a mezőgazdaság számára is kedvezőek. A települést az Alacska patak szeli át.
A falu keletkezését nem lehet egy bizonyos évszámhoz kötni. Alacska legrégibb birtokosáról, az Alacskay-családról kapta a nevét. Az Alacskay család kb. 5 évszázadon át volt birtokos Alacskán. Az Alacska név már a XIII. századi forrásokban is szerepelt, mint birtok. Kialakult településre utalnak XIV-XV. században folyó határ és birtokperek. A falu határát Parasznyával kapcsolatban, 1341-ben az egri káptalan útján rendezték. Alacskát sem hagyták érintetlenül a csehekkel és a törökkel vívott harcok. A háborúk következtében nagymértékű volt a lakosság számának csökkenése.
Alacska az 1600-as évek elejére lett református falu. A középkori kőtemplom a megszaporodott számú gyülekezet számára kicsinyek bizonyult, ezért 1650-ben újat építettek. 1761-71 között nyerte el a mai formáját. A tornyot 1792-ben építették hozzá. A templom műemlék. A falu másik nevezetessége a Miklós Gyula által építet kastély. A Miklós család ideje alatt lótenyésztés folyt a birtokon és intenzív szőlőgazdálkodással is foglalkoztak, helytörténeti kutatások azt valószínűsítik, hogy Magyarországon itt Alacskán a Miklós-birtokon készítettek először konyakot. Alacskai borok az 1900-ban megrendezett Párizsi Világkiállításon is Aranyérmeket nyertek. Alacskán a XIX. század végén és a XX. Század elején a férfilakosság a bányákban dolgozott, a fehérnép kézművességgel és „piacozással” kereste a pénzt. Fontak, szőttek, s a felesleges árút a piacon értékesítették, csakúgy, mint az erdő gyümölcseit, növényeit, az általuk termelt gyümölcsöket, zöldségeket, és a tenyésztett állatokat. Napjainkra, minimálisra csökkent a gabonatermesztés, a szőlőművelés és az állattartás is. 1998. augusztus 20-án Helytörténeti Gyűjteményt avattunk. Az iskola a kastélyban, az óvoda külön épületben található, egy intézményként működik, Kastélykerti Általános Iskola és Óvoda néven. A kultúrházban kiállításokat szervezünk. A szőlőtermelő múltra való emlékezés céljából 1999 óta május elsején borverseny zajlik a faluban. Működik két tánccsoportunk, s Alacskai Hírnök címmel újságunk is megjelenik.

2007. évben tervezett kulturális események
Március 15: Ünnepi műsor
Május 1: sportvetélkedők
VIII. Alacskai Borverseny – tradicionális bormustra
Augusztus 20: Falunap, egésznap kulturális és sport programokkal
Október 5: Szüreti Felvonulás és este Szüreti Bál
Október 23: Ünnepi megemlékezés és koszorúzás az 56-os emléktáblánál
December: 24: Mindenki Karácsonya kulturális program

 
Képek:

1.  2.  3.  4.  5.  6. 
7.  8.  9.  10.  11.  12.