Iklódbördőce Község Önkormányzata 2019. November 12. Kedd, Jónás, Renátó napja
 

Cím: 8958 Iklódbördőce, Fő út 2.
Web: http://www.eutudakozo.hu/miniweb/iklodbordoce
E-mail: iklodonk@kelekabel.hu
Telefon: 92/378-216, 30/268-7732
Fax: 92/378-216

-
 

Iklódbördőce Zala Megye nyugati részén Lentitől 9 kilométerre, a szlovén határ közelében fekszik.

A mai falu két részből áll, nyugati oldalon Kerkaiklód a keletin Bördőce községrészeket találjuk. Eredetileg önállóak voltak, de 1938- ban a két kisközséget összecsatolták Bördőceiklód néven. 1939- ben újabb módosítás történt, így kapta a mai Iklódbördőce nevet.

A településen jelenleg 330 fő él, a falu infrastruktúrája teljesen megoldott

A falu a környező településekkel egy körjegyzőséget alkot Csömödéri székhellyel.

Az önkormányzat a Kerkamenti Települések Szövetsége tagjaként  igyekszik bekapcsolódni az összehangolt fejlődés-fejlesztés folyamatába. Az önkormányzat megpróbálja a falu lakosságát különféle rendezvényekkel összetartani, közösségi életét fejleszteni,  s ezek mellett

a hagyományos értékeket, arculatot megőrizni. Így már szinte hagyomány az évente megrendezésre kerülő februári batyusbál, márciusi idősek napja, májusi gyermeknap, augusztusi falunap és az októberi szüreti felvonulás . A rendezvényeken kívül  az önkormányzat üzemelteti  a kultúrházat, könyvtárat , valamint a most induló  teleházat.

 A községben munkalehetőség nagyon kevés van, a falu többsége a 9 km- re található Lentibe, vagy a 40 kilométerre lévő megyeszékhelyre, Zalaegerszegre jár dolgozni. Családi vállalkozásként  mezőgazdasági vállalkozások (növénytermesztés, sertés- és pulykatartás ) valamint kisipari és asztalosműhelyek működnek

 

A falu erdőkkel övezett szőlőhegyén található a Mároki Kápolna, mely a 13. században épült. A kápolna mellett régi temető látható, ide temették a 40- es évek közepéig az iklódi falurész halottjait.

Minden év áprilisában ( Márk nap)  tartanak itt búcsút szőlő- és búzaszenteléssel. Már hagyománnyá vált, hogy a levágott szőlővesszőt lerajzolják az úgynevezett Szőlőjövések Könyvébe. Az önkormányzat tulajdonában van a két hegyháton található zártkerti ingatlanok több mint fele ( kb. 180 db ), melyeket olcsó áron értékesíteni szeretne. Az ingatlanok jól megközelíthetők, víz és villany infrastruktúra kiépítése most van folyamatban.

Iklódbördőce szomszédságában található egy 27 hektáros víztározó, mely a horgászok számára nyújt kiváló szabadidő eltöltést.

A település és környéke a turisták részéről még nem igazán felfedezett,  a természetkedvelőknek és a pihenni vágyóknak akár egy hetes kikapcsolódási lehetőséget nyújthat.

 
Képek:

1.