Magyar Mezőgazdasági Múzeum 2019. December 9. Hétfő, Natália napja
 

Cím: 1146 Budapest, Kós Károly sétány 2.
Web: http://www.eutudakozo.hu/miniweb/magyar_mezogazdasagi_muzeum
E-mail: muzeum@mmgm.hu
Telefon: 1/363-1117, 1/363-1973, 1/363-2711
Fax: 1/364-0076

-
 
Szeretettel üdvözli Önöket a Magyar Mezőgazdasági Múzeum!

Budapest turisztikailag egyik legkedveltebb részén, a Városligetben található Európa legnagyobb mezőgazdasági múzeuma, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Építője Alpár Ignác (1855-1928) műépítő, 1896-ban a magyar honfoglalás ezeréves évfordulóján, a Városligetben rendezett Ezredéves Kiállítás alkalmából építette meg művét, melyben a korabeli Magyarország legjelentősebb épületeinek stíluselemeit -román, gótikus, reneszánsz, barokk- ötvözte, leghangsúlyosabb névadó részét, pedig az erdélyi Hunyad megyei Vajdahunyad várról mintázta.

A román rész legjellegzetesebb épülete az ún. Jáki-kápolna, a Vas megyei Ják település 13. századi bencés apátsági templomának Európa-hírű kapuját idézi, esküvők közkedvelt helye napjainkban. Vadszőlővel benőtt, romantikus kerengő csatlakozik hozzá. A templom eredetileg könyvtárnak épült, kápolnává 1916-ban az udvaron ápolt I. világháborús sebesültek és a környékbeliek kívánságára szentelték fel.
A főbejárat a múzeum márványoszlopos aulájába vezet- ebben az épületcsoportban várjuk látogatóinkat állandó és időszaki kiállításainkkal. A főkapuval szemben, platánfák árnyékában láthatjuk ma is az első magyar történetíró III. Béla király névtelen jegyzőjének, Anonymusnak a szobrát, Ligeti Miklós alkotását.

A Vajdahunyadvárat, az ezredéves ünnepségek lezártával az 1896-ban megalapított Magyar Királyi Mezőgazdasági Múzeum kapta meg, amelyet 1907-ben ünnepélyes keretek között adtak át a nagyközönségnek. Az épület a történelem viharait túlélve, ma is mezőgazdasági múzeumként fogadja látogatóit. Az épületegyüttest 1991-ben nyilvánították műemlékké.Állandó kiállításaink:
• A magyar mezőgazdaság története a kezdetektől 1945-ig
• A háziállatok kialakulása
• „A növények országából…”
• Erdészet
• Természeti értékek, természetvédelem
• A halászat története Magyarországon
• Vadgazdálkodás és vadászat
• A magyar szőlő és bor Európában


Múzeumpedagógia, drámapedagógia:
Szeretettel várjuk a hozzánk érkező pedagógusokat és diákjaikat! Foglalkozás sorozataink tematikusan kapcsolódnak egymáshoz, így egyenként, egymástól függetlenül is látogathatók. A foglalkozásokat több helyszínen, a gótikus és a barokk épületrészben, a kiállításokban, valamint a gyermekfoglalkoztatóban tartjuk, rajzolás, manuális munka kapcsolódik hozzájuk.


Terembérlés:
• I. Emeleti aula (reneszánsz-barokk épületrész)
- állófogadások (250 fő)
- ültetett vacsorák (180 fő)

• Konferenciaterem (barokk épületrész)
- sajtótájékoztatók
- konferenciák
- előadások (220 fő)
Technikai berendezések igénybe vehetők.

• Tanácsterem (román épület)
- sajtótájékoztatók
- konferenciák (80 fő)
- állófogadások, ültetett vacsorák (50 fő)

• Kerengő (román épület)
- állófogadások (150 fő)


Aktuális programokért, időszaki kiállításokért, bővebb információkért kérjük látogasson el a www.mezogazdasagimuzeum.hu weboldalra!

Szeretettel várjuk a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban!