Tiszakerecseny Község Önkormányzata 2019. November 13. Szerda, Szilvia napja
 

Cím: 4834 Tiszakerecseny, Árpád u. 48.
Web: http://www.eutudakozo.hu/miniweb/tiszakerecseny
E-mail: -
Telefon: 45/705-301, 70/313-7742
Fax: 45/705-582

-
 
Tiszakerecseny Község rövid története.

Tiszakerecseny Szabolcs-Szatmár-Bereg megye ÉK-i részén található a Tisza folyó mellett.
Megközelíthetősége közúton Nyíregyháza-Vásárosnamény,felől a (41 sz.főút), majd átkelve a Tisza folyón É-i irányba (4113.sz. közúton) Lónya irányába.
A község nevét a sólyomfélék családjához tartozó, ölyv nagyságú ragadozó madárról kapta. Sokáig kötőjellel írták a falu nevét, s ez is bizonyítja azt, hogy a Tisza előnév csak később ragadt a Kerecsenyhez.
A község neve először 1324-ben tűnik fel egy Szalók nemzetségbeli nemes nevében, akit tanúként hallgattak ki egy rablási ügyben. A falu a Tiszának köszönhette létrejöttét, de az is lett a végzete. Az 1880-as években a Tisza a község partjait egyre nagyobb erővel mosta. 1848-ban a lelkészlak a folyó szakadozó partjától csak 9 ölnyire volt. „ Ez időtájban történhetett, hogy éjnek idején harangozással hívták össze a lakosságot a lelkész sertésóljának a sertésekkel együtt a Tiszába szakadó mentésére, amikor is a szénaboglyákat már elvitte a víz. Ekkor a falu elhatározta, hogy az „Ófalutól” mintegy 4km-rel keletebbre költözik a töltésen túlra. 1864-70 között a falu helyét kimérték, s megtervezték az utcákat. Így lett az egykor egyutcás faluból két párhuzamos utcából álló, szalagtelkes „Újfalu”
A környék falvai közül Tiszakerecseny lett a legnépesebb és legvagyonosabb.
1881. január 1-én készített összeírás szerint a falu 192 házzal, 1052 lélekkel és 3293 hold földdel rendelkezett. Ma a lakosság száma 1002 fő. A településen 50 férőhelyes óvoda,
110 tanulóval 10 tantermes általános iskola működik. A szabadidő hasznos eltöltéséhez rendelkezésre áll egy tornaterem, szabadtéren egy villanyvilágítással ellátott műanyag borítású kispálya. Van orvosi, fogorvosi rendelő, gyógyszertár. Nemrég készült el az óvoda bővítése, helyi piactér, közösségi ház számítástechnikai teremmel és nyelvi laborral, rendezvényteremmel, a Falumúzeum, és a református közösség ifjúsági háza, és a szabadidőcentrum szabadtéri színpaddal, teniszpályával és két pihenőházzal
További tervenik: egy tanuszoda építése, egészségügyi centrum kialakítása, a település arculatának szépítése, zöldfelületek növelése.
A fejlődés minden nap jelen van a településünk életében és a községképviselői töretlenül dolgoznak annak érdekében, hogy értékeinket megóvjuk, továbbfejlesszük és településünk minden lakója otthon érezze magát lakóhelyén.
 
Képek:

1.  2.  3.  4.  5.  6. 
7.  8.  9.  10.  11.  12.