Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek -

Karcsony Gergely feljelentheti Magyar Ptert – gy csaptak ssze a fvrosi listavezetk

2024.06.03

Vasárnap este tartották az ATV-n az önkormányzati választás budapesti listavezetinek vitáját, amelyben több témában is összecsaptak a felek.

A msorban Karácsony Gergely (DK, MSZP, Párbeszéd – Zöldek), Vitézy Dávid (LMP, Vitézy Dáviddal Budapestért), Grundtner András (Mi Hazánk Mozgalom), Baranyi Krisztina (Magyar Kétfarkú Kutya Párt) és Soproni Tamás (Momentum) szerepeltek (A Fidesz–KDNP fpolgármester-jelöltje, Szentkirályi Alexandra nem jött el, és a Tisza Pártot sem képviselte senki).

A vita öt részre oszlott:

  • Nyitóbeszédek;
  • Közlekedés;
  • Lakhatás, élhetség;
  • A fváros és a kormány viszonya;
  • Záróbeszédek, ahol mindenki kiemelhetett egy-egy saját témát.

Az els témánál a jelöltek ismertették, hogy milyen átalakításokat terveznének a fvárosi tömegközlekedésben. Ezen a ponton Soproni Tamás és Vitézy Dávid között élezdött ki legjobban a vita. Utóbbi ugyanis szóvá tette, hogy Soproniék az éjszakai metró javaslatát az programjából vették ki. Eközben Karácsony Gergelytl is azt kérte Vitézy, hogy reagáljon Magyar Péter vádjára, amely arról szólt, hogy egy „haveri céget” akart kihozni nyertesként egy hajóközlekedési tenderen, és emiatt 50 millió forintra bírságolták a fvárost,

Erre reagálva Karácsony Gergely közölte: szerinte méltatlan és hamis a vád, az ezzel kapcsolatos dokumentumokat nyilvánosságra fogják hozni. Megjegyezte azt is, hogy Magyar Péter egyik jelöltje volt az, aki kartellezés gyanújába keveredett. Továbbá hozzátette: Meg fogja fontolni, hogy rágalmazásért feljelenti-e Magyar Pétert.

Késbb Soproni Tamás is reagált Vitézy Dávid mondataira. A kerületi polgármester erre azzal szúrt oda a fpolgármester-jelöltnek, hogy „már úgy érzem, a robbanómotort is te találtad ki, a dinamót is”, és azt is szóvá tette, hogy szerinte Vitézy arrogáns. 

A lakhatás témájában Karácsony Gergely soha nem látott lakhatási programot ígért a következ ciklusra, valamint panel- és társasház-felújítási programot is. Vitézy Dávid arról beszélt, hogy megfizethet lakásokat, bérlakásokat építene a magántke bevonásával, a rozsdaövezeteket zöld lakónegyedként újítaná meg. A másik három jelölt szintén ismertette elképzeléseit, részben helyi példák alapján.

A fváros és a kormány viszonyát illeten Karácsony Gergely leszögezte, hogy a fváros egy védekez harcot folytathat e téren. Mint mondta, az elveiket nem fogják feladni, de vele csak az nem tud együttmködni, aki nem akar. Mint mondta, a kormánypárttal több vitája van, de volt, amikor sikerült együttmködni, és szerinte ez Budapestnek is érdekében áll.

Soproni Tamás szintén a bevételek és jogkörök elvételérl beszélt, amelyekkel a kormány megnehezítette az önkormányzatok dolgát. Megjegyezte, hogy törekszenek az együttmködésre, de ez nem mindig sikerül. Kinyújtott kézzel érkezünk, de ha félreütik ezt a kezet és jókora csicskalángost adnak, akkor ne várják, hogy elmegyünk pityeregni és visszajövünk bocsánatot kérni – fogalmazott a Momentum politikusa. 

Baranyi Krisztina szintén arról beszélt, hogy az elmúlt években mindent megtett a kormány azért, hogy Budapestet ellehetetlenítse, szerinte azonban nem sikerült megtörniük Budapestet, ezért most a választási rendszer megváltoztatásával próbálkoznak, ez csapdahelyzetet teremthet, a közgylésben jelen lév politikai pártok országos céljai határozhatják meg a döntéseiket, ami megbéníthatja Budapestet. 

Grundtner András azt mondta: számára egyértelm, a mindenkori városvezetésnek jó viszonyra kell törekednie a mindenkori kormánnyal, ebbl ki kell hagyni a pártpolitikát, mert a lakosságnak az az érdeke, hogy a kormánynál megfelel lobbiervel különböz támogatásokat tudjon elnyerni egy város. „Arra kell törekedni, hogy harmónia alakuljon ki a két fél között akkor is, ha utálják egymást” – mutatott rá a Mi Hazánk fpolgármester-jelöltje.

Vitézy Dávid kiemelte, bármilyen kormánnyal szemben kiáll a budapestiek érdekeiért. Az olyan elképzelésekkel, mint a maxi-Dubaj, messzemenkig nem ért egyet, de szerinte az sem jó, ha a fváros „mindenre nemet mond”, ami a kormány oldaláról érkezik. Azt is megjegyezte, hogy Karácsony Gergely durvaságokat osztott meg a Facebook-oldalán Orbán Viktorról, és szerinte nincs rendben, ha a fpolgármester pártpolitizál (e ponton Karácsony és Vitézy csörtézett egyet).


vissza