Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek -

Krhet-e jraszmllst Vitzy Dvid?

2024.06.10

Vitézy Dávid még a végleges adatok beérkezése eltt kijelentette, hogy a rendkívül szoros verseny miatt a szavazatok újraszámlálására kerül sor. A jogszabály szerint azonban önmagában a kis szavazatkülönbség nem indokolhatja ezt.

Karácsony Gergely, az MSZP–DK–Párbeszéd jelöltje nyerte meg a fpolgármester-jelölti választást Vitézy Dávid, az LMP–Zöldek – Vitézy Dáviddal jelöltje eltt.

Százszázalékos feldolgozottságnál a fpolgármester 371 467 szavazatot gyjtött (47,53 százalék), míg kihívójára 371 143-an voksoltak (47,49 százalék).

Még azeltt, hogy a végleges adatok kijöttek volna, Vitézy Dávid az eredményvárón azt mondta, most még nem derül ki, hogy ki lesz Budapest következ fpolgármestere.

„Ez óriási gyzelem volt, megmutattuk, hogy van értelme, hogy Budapestrl szóló programokkal, vízióval indítsunk el egy fpolgármesteri kampányt” – fogalmazott Vitézy Dávid, hozzátéve, több mint 22 ezer érvénytelen szavazat látszik, bárki vezet pár tucat szavazattal, arra, hogy meggyz fölénybe kerüljön valamelyikük az éjjel, ami lezárja a folyamatot, nem kerül sor, és így egészen biztosan újraszámlálásra kerül sor.

A jogzsabály szerint a választási bizottságnak a választás eredményét megállapító döntése ellen

  • a szavazatszámláló bizottság szavazóköri eredményt megállapító döntésének törvénysért voltára vagy
  • a szavazóköri eredmények összesítésére és a választási eredmény megállapítására vonatkozó szabályok megsértésére hivatkozással lehet fellebbezést benyújtani.

Ennek értelmében ha Vitézy Dávid újraszámlálást szeretne, akkor konkrétumokkal kell szolgálnia: meg kell jelölnie, pontosan melyik körzetben milyen törvénysértésrl tud, és bizonyítékokat is csatolnia kell. A kis szavazatkülönbség ugyanis önmagában nem indokolhatja az újraszámlálást. 

A szavazatok újraszámlálása esetén a fellebbezés, illetve a bírósági felülvizsgálati kérelem elbírálására rendelkezésre álló határid hat napra n, és a választási bizottság vagy a bíróság a választási irodák tagjainak közremködését igénybe veheti.


vissza