Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek -

j szably lp letbe, erre biztosan nem szmtottak az elektromos rolleresek

2024.05.14

2024. július 16-tól bvül azoknak a jármveknek a köre, amelyekre kötelez gépjárm-felelsségbiztosítást kell kötni – hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) közleményében.

A szervezet jelezte: az április 30-án kihirdetett új rendelkezések szerint egyes mikromobilitási eszközökre, egyebek mellett bizonyos elektromos rollerekre is kiterjed majd a kötelez gépjárm-felelsségbiztosítás (kgfb). 

A járm nettó tömege, illetve tervezési sebessége dönti el, hogy szükséges-e felelsségbiztosítást kötni az adott eszközre.

Minden üzemben tartó saját felelssége, hogy ellenrizze gépjármve nettó tömegét, illetve tervezési sebességét – hangsúlyozta a Mabisz.

Mivel teljesen új rendelkezésrl van szó, a biztosítók június 8-ig állítják össze a mikromobilitási eszközökre vonatkozó díjtarifájukat. Jelenleg megbecsülni sem lehet, milyen biztosítási díjjal köthet kötelez gépjárm-felelsségbiztosítás az érintett jármvekre – tették hozzá.

A kötelez gépjárm-felelsségbiztosításról szóló törvény szerint olyan gépjárm esetében, amelyet nem vettek hatósági nyilvántartásba, vagyis nincs rendszáma, a mindenkori használó is üzemben tartónak minsül. Ezért használat eltt mindenképpen meg kell gyzdni arról, hogy a jármnek kell-e, illetve van-e kötelez gépjárm-felelsségbiztosítása – figyelmeztet a Mabisz


vissza