Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Biztosts

Marad az OEP, de jnnek a biztostk

2007.05.02

 Marad az OEP, de jnnek a biztostk Maradjak az llami biztostnl, vagy menjek t egy magnbiztosthoz? – jv janurban ez a krds foglalkoztatja majd az embereket akkor, ha mgis az SZDSZ tbb-biztosts javaslata valsul meg.

Horvth gnes cstrtkn ismertette kompromisszumos, vegyes finanszrozs egszsgbiztostsi modelljnek rszleteit, mely klnbzik az eddig napirenden lv Mihlyi-fle hrompillres elkpzelstl. „Olyan modellt dolgoztunk ki, mely tartalmazza a versenyt, de ugyanakkor kpviseli a nemzeti kockzatvisels s a szolidarits elemeit is” – kzlte az egszsggyi miniszter.

Teljeslne az MSZP felttele

Az elkpzelsek szerint az Orszgos Egszsgbiztostsi Pnztrat (OEP) talaktank valdi biztostv, mely egy lenne a tbbi biztost kztt. gy mr nem az OEP kezeln a befizetett jrulkokat, hanem egy gynevezett Egysges Nemzeti Kockzatkzssg Alap (ENKA) osztan szt fejkvta alapjn a jrulkokat a biztostk kztt. A trcavezet szerint ezzel kszblhet ki a szegny-gazdag biztostk kialakulsa, egy ids, beteges nyugdjas utn ugyanis tbb pnzt kapnnak a biztostk, mint pldul egy leters fiatal frfi utn. Hasonlan mkdik egybknt a hziorvosi rendszer is, ppen azrt, hogy a doktoroknak ne legyen rdekk csak fiatalokat s egszsgeseket felvennik a praxisukba.

A trcavezet szerint egybknt szintn a szolidaritshoz tartozik az is, hogy megmaradna a jvedelemarnyos jrulkfizets is, s tovbbra is az llam gondoskodna a nyugdjasok, a munkanlkliek s a 18 v alattiak jrulkrl. Tovbb trvny ktelezn a biztostkat, hogy nem utasthatjk el egy jelentkez felvtelt sem.

Verseny = minsg?

A rendszer msik alappillre, a verseny pedig gy valsulna meg, hogy az llami biztost mellett 10-12 biztostt engednnek be a piacra, amelyek az gyfelekrt versenyezve tbb s jobb elltst knlnnak. A liberlisok szerint a biztostk a legjobb elltst nyjt intzmnyekkel szerzdnek, a krhzak gy r lennnek knyszertve a minsg javtsra.

Horvth gnes a FigyelNet krdsre elmondta, azt mg nem dolgoztk ki, hogy az llami biztost is szelektlhat-e a krhzak kztt, vagy csakgy mint most, minden egyes intzmnnyel szerzdst kell ktnik. „A krds az, hogy a nagymamjuknak, aki az llami biztostnl van, milyen elltst szeretnnek? Mert ha az OEP minden krhzzal leszerzdik, akkor a szernyebb, rosszabb krhzba fogjk kldeni” – mondta lapunknak az egszsggyi miniszter.


Indul a rajt

Kka Jnos a tjkoztatn elmondta: ez a javaslata tartalmazza mindazokat a szempontokat, amelyeket a liberlisok s a szocialistk kzsen el szeretnnek rni, ezrt abban bzik, hogy ezt a koalci trgyalalapnak fogadja el. Az SZDSZ elnke bzik abban, hogy legksbb mjus vgig meg tudnak llapodni minden rszletben, s szeptemberre az Orszggyls el kerlhet a koalci ltal tmogatott trvnyjavaslat, 2008-tl pedig letbe lphet az j rendszer. Az egyeztetsek egybknt jv ht vgn kezddnek Lovasbernyben.

A FigyelNet megprblta elrni az MSZP egszsggyi szakpolitikusait, de jelenleg egyikk sem nyilatkozik.

Fidesz: tbb biztost, tbb jrulk

A Fidesz szerint a tbb-biztosts modell bevezetsvel tbbet kell majd fizetni az egszsggyi elltsrt, mert a profitorientlt magnbiztostk ki fogjk knyszerteni a jrulkemelst. Varga Mihly hangslyozta: a rendszer bevezetse tbb jrulkot, magasabb kltsgeket, drgbb letet s drgbb alapelltst jelent mindenkinek, ugyanis a nvekv mkdsi kltsgek miatt a profitorientlt biztostk ki fogjk knyszerteni a jrulkemelst.

Mint mondta, mg az Orszgos Egszsgbiztostsi Pnztr teljes kltsgvetsbl, 1050 millird forintbl 2-5 szzalkot, vagyis mintegy 21 millird forintot fordt sajt fenntartsra, addig nemzetkzi tapasztalatok szerint a magnbiztostknl ez az arny 25-30 szzalk, azaz 250-350 millird forint is lehet.
vissza