Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Biztosts

Mikola nll nemzeti egszsgbiztostt akar

2007.04.26

 Mikola nll nemzeti egszsgbiztostt akar A politikus kzlte: a Fidesz hamarosan trvnyjavaslatot kszt, amellyel „nemzeti egszsgbiztostv" kvnjk fejleszteni a jelenlegi rendszert. Ez azt jelenti, hogy az egszsgbiztost, a trsadalombiztosts rszeknt, nll, nfenntart intzet lenne, „levlik a politikai kldkzsinrrl", s hasonlan ms nemzeti intzmnyekhez, pldul a Magyar Nemzeti Bankhoz, vagy az llami Szmvevszkhez, a parlament felgyelete alatt mkdik majd – tette hozz.

Mikola Istvn gy vlte: „olyan rendszer a vilgon nincs", amirl az egszsggyi miniszter beszl, hogy a szolidarits s a verseny egyszerre valsuljon meg. Szerinte a miniszter biztostsi rendszerre vonatkoz javaslata ezrt lsgos kezdemnyezs. Hangslyozta: a magnbiztostk bevonsval kialaktott tbb-biztosts rendszer drgbb lesz, mg tbb jrulkot kell majd fizetni, az idsek s a betegek kihullanak a rendszerbl, mindenki elltsa veszlybe kerl, jabb krhzakat zrhatnak be s elvsz a szabad orvosvlaszts lehetsge is.

A politikus utalt arra, hogy az llami egszsgbiztost most teljes kltsgvetsnek 1-1,5 szzalkt fordtja sajt fenntartsra, mkdsi kltsgeire, mg ez a magnbiztostk esetben 20-30 szzalk. Mikola Istvn szerint emiatt emelni kellene a jrulkfizetst, mert sszesen 300-500 millird forinttal tbb pnzre lenne szksgk az egszsgbiztostknak.

Hangslyozta: a magnbiztostk bevonsval kialaktott tbb-biztosts rendszer drgbb lesz, mg tbb jrulkot kell majd fizetni, az idsek s a betegek kihullanak a rendszerbl, mindenki elltsa veszlybe kerl, jabb krhzakat zrhatnak be s elvsz a szabad orvosvlaszts lehetsge is.

Mikola Istvn beszmolt arrl is, hogy miutn dleltt a Fidesz s a KDNP kpviseli kivonultak az egszsggyi bizottsg lsrl, egy kln teremben tovbb trgyaltak. A mrget iv keceli gyerekek gyben arra szltjk fel a kormnyt, hogy vizsglja ki a lgi ments rendszert. A fideszes politikus beszlt arrl is, hogy a kormnynak nem csak a "kisemberek" tb-jrulkfizetst kellene ellenriznie, hanem a multinacionlis vllalatokat s a nagy llami cgeket is vizsglnia kell.
vissza