Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Biztosts

Sztdaraboljk az orszgos egszsgbiztostt

2008.10.03

Sztdaraboljk az orszgos egszsgbiztosttBr mg nem fogadtk el az egszsggyi koncepcit, de az Orszgos Egszsgbiztostsi Pnztrnl (OEP) mr megkezdtk a javaslatban szerepl tervek nmelyiknek megvalstst. A Napi informcii szerint az OEP megbzott figazgatja elindtotta a koncepciban tervezett szervezeti s mkdsi vltoztatsok elksztst.

A hamarosan a kormny el kerl dokumentum alapjn a ktelez egszsgbiztosts szervezett decentralizlnk s az OEP jelenlegi feladatainak oroszlnrszt ht regionlis pnztr venn t a jvben. A kzponti szervezet tevkenysge az E-Alap kezelsre s folyamatos monitorozsra, a nyilvntartsi rendszer mkdtetsre s az j egszsggyi technolgik, gygyszerek befogadsra korltozdna. A regionlis pnztrak - a terleti kirendeltsgeik tjn - kzvetlenl dnthetnnek a szolgltatsvsrls s a finanszrozsi szerzdsek gyben.

Az Egszsggyi Minisztrium kzlte: mivel az OEP figazgati posztjra kirt plyzat eredmnytelenl zrult, a megbzott figazgatknt dolgoz Rendek Vilma a tovbbiakban is elltja feladatt. A pnztr regionalizcis talaktsnak befejezsig a trca nem tervezi plyzat kirst. A minisztrium a Biztonsg s Partnersg cm programjban meghirdette, hogy az egszsggyi reform rszeknt szksges a ktelez egszsgbiztosts biztosti szerepnek megerstse, a forrsokkal val gazdlkods s szolgltatsvsrls felelssgnek s szabadsgnak kiterjesztse.

A szaktrcnl elmondtk: a koncepciban meghatrozott clok megvalstsa rdekben t kell alaktani az egszsgbiztost szervezett, gy decentralizlsra, a regionalits kialaktsra van szksg. Hangslyoztk azt is, hogy a biztosti szerep s a szolgltatsvsrls kvetelmnyrendszernek erstsvel jobb elltshoz jut a lakossg. A jogszablyok mdostsnak elksztse - amiben az egszsgbiztost is rszt vesz - jelenleg is zajlik.

vissza