Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Biztosts

Tbb lehet a nyugdja, ha lp a munkaadja

2015.02.12

Most van a cafeteriaválasztás szezonja. Aki a munkahelyén kap béren kívüli juttatást, azok 74 százaléka Erzsébet-utalványt, 54 százaléka Széchenyi Pihen Kártyát választ. Egy felmérés szerint az egészségpénztári és önkéntes nyugdíjpénztári tagság a harmadik és a negyedik helyen van népszerségi listán, 35 és 28 százalékos népszerséggel.

Örvendetes, hogy a dolgozók továbbra is fontosnak tartják az egészségüket és gondolnak a nyugdíjas éveikre is, mondta Lehoczky László. A Stabilitás Pénztárszövetség elnöke szerint a munkavállalók lojalitását is fokozni lehet azzal, ha a munkaadó is támogatja a pénztári tagságot.

Az önkéntes pénztári konstrukciók rugalmas, alacsony költség megtakarítások, melyek hozama 10 év után adómentesen felvehet és még adókedvezmény is jár hozzájuk. Az egészségpénztárak segítségével pedig a tagok olyan egészségmegrz szolgáltatásokat vehetnek igénybe, amelyekre amúgy nem lenne pénzük.

Tavaly sikeres évet zártak a Stabilitás Pénztárszövetség pénztárai, "kimondottan jó" hozammal, miközben az egyéni befizetések is nttek – mondta Lehoczky László. Az önkéntes nyugdíjpénztárak összesített vagyona 2014 végén 1009 milliárd forintot tett ki, ami 10,5 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi 912,6 milliárd forinthoz képest – mondta a Stabilitás elnöke.

Az önkéntes kasszáknak közel 1,1 millió tagja volt a múlt év végén. Ez nagyjából megegyezik az egy évvel ezeltti adattal. A tagpénztárak portfólióik kockázatától függen 2,2-18,5 százalékos hozamot értek el tavaly, ami jó teljesítménynek számít.

Elmondta, hogy az egyéni befizetések a múlt évben a tavalyinál 20 százalékkal magasabbra, 61,2 milliárd forintra rúgtak. Ez az összeg és a kiemelked utolsó negyedéves befizetések azt mutatják, hogy a tagok elégedettek a kasszák teljesítményével. Lehoczky László szerint a pénztárak alacsony költségek mellett, attraktív hozamokat produkáltak.

Az egészségpénztárakról szólva Lehoczky László kifejtette: a szövetséghez tartozó egészségkasszákban a tagok összlétszáma 725 ezer volt a múlt év végén, ami kicsi emelkedést jelent. Az egészségpénztárak népszerségét mutatja, hogy a kasszák bevétele 9 százalékkal 39,4 milliárd forintra ntt, az egyéni befizetések 28 százalékkal 11 milliárd forint fölé emelkedtek - ismertette Lehoczky László. A tagok 7,4 millió alkalommal vették igénybe a pénztárak nyújtott szolgáltatásokat. Ami alkalmanként több mint ötezer forintos kifizetést jelent.

Aki félre tesz, ma átlagosan 5-10 ezer forintot tud megtakarítani ids korára. A nyugdíjas évekre való felkészülést nem lehet elég korán kezdeni – tette hozzá Lehoczky László. Aki nem tesz félre, azoknak a 65 százaléka azt mondja, nem engedheti meg magának, a megkérdezettek 12 százaléka pedig azt mondta, túl messze a nyugdíjas kor.

Amikor 1994 környékén megalakultak az önkéntes nyugdíjpénztárak alapveten munkáltatói indítatásból keletkeztek. Lehoczky László szerint jó lenne, ha most újra a munkáltatók lökést adnának és a cafeteriaelemek között egyre többen kínálnák fel az önkéntes nyugdíjpénztári tagságot. Ha egyszer ez újra beindulna, akkor ez felpörgetné a tényleges öngondoskodást is – véli a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke.

A KutatóCentrum felmérése szerint a magyarok 39 százaléka rendelkezik valamilyen nyugdíjcélú megtakarítással, és ezen megtakarítások 64 százaléka önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás.

A cafeteriapalettát a munkáltatók fele összeállítja a dolgozóinak. Vagyis megmondja, hogy milyen juttatások közül választhat. A munkáltatók másik fele pedig rábízza a dolgozóira, hogy Erzsébet-utalványt, iskolakezdési támogatást, bérletet lakáshitel-cafeteriát, egészségpénztári tagságot, önkéntes nyugdíjpénztári juttatást vagy egyéb cafeteriaelemet kér.
vissza