Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek -

Hznak a mtti vrlistk: kiderlt, mire kell a legtbbet vrni

2024.05.09

Hétezer emberrel több vár valamilyen mtéti beavatkozásra 2024 májusában, mint tavaly áprilisban. A legtöbben térdprotézisre várakoznak, melyre megduplázódott a várólista mérete a koronavírus-járvány kezdete óta.

Pálosi Mihály, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezel (NEAK) fosztályvezetje a Magyar Kórházszövetség konferenciáján elmondta, hogy jelenleg 47 ezer beteg vár mtéti beavatkozásra Magyarországon – írja az Economx.

A 47 ezer emberbl 15 ezer beteg térdprotézisre, majdnem 14 ezren szürkehályog-mtétre, 8 és fél ezren pedig csípprotézisre várnak. Tavaly április végén a NEAK adatai szerint még 40 ezer ember volt ezeken a várólistákon.

Pálosi elmondása szerint eddig 70 milliárd forintot költöttek olyan mtétekre, melyekre a legtöbben várakoznak, az idei költségvetésben pedig 5,2 milliárd forint áll rendelkezésre a várólista csökkentésére.

A fosztályvezet megjegyezte, ha a betegek bevállalnák a hosszabb – adott esetben 50 kilométeres – utazásokat, akkor sokkal hamarabb is sorra kerülhetnének.

A mtétek számának csökkenését a humán erforrás – és fleg a mtéteket végz orvosok – hiánya és az anyagi nehézségek okozzák. 

A NEAK 2023-ban, tíz különböz kórházban végzett felmérése szerint 972 orvos végzett nagy ízületi protézismtétet. A mtétek 80 százalékát az orvosok negyede végezte el.

„Merre tart az egészségügy?” címmel tartott eladást Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felels államtitkára áprilisban a Semmelweis Egyetemen. Ebben érintette a várólisták kérdéskörét is. A várólista nem attól fog csökkenni, hogy magánszolgáltatók is kapnak NEAK-finanszírozást, hanem attól, ha megfizetjük az állami kórházban a mtétet, ahol azt elvégzik – mondta Takács Péter.

Az államtitkár ekkor azt közölte, szerinte az utóbbi idben jelentsen csökkent azok száma, akik 60 napnál régebb óta várnak mtétre. A Pálosi Mihály által elmondottakkal egybevágóan is arról beszélt, hogy a Covid-lezárásokat követ idszakban volt a legrosszabb a helyzet, most pedig 26 ezren várnak mtétre 60 napnál régebben. „Három olyan terület van, ahol ennél több idt kell várni operációra: a csíp-, térd- és gerincmtéteknél hosszabb a lista. A szemészeti ellátás területén a Covid eltti szintet hozzuk” – fogalmazott.


vissza