Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek -

Megrkezett Magyarorszgra a knai elnk

2024.05.09

Hszi Csin-ping kínai elnök szerda este, 9 óra eltt pár perccel érkezett meg Budapestre. Az államf hivatalos programja csütörtökön kezddik. Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó a Liszt Ferenc Nemzetközi Repültéren fogadta a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát.

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szerda este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repültéren fogadta Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófnöke.

A repülgépnél magyar népviseletbe öltözött gyerekek köszöntötték az elnöki házaspárt, si szokás szerint kenyérrel és sóval kínálták ket, majd a Magyar–Kínai Két Tanítási Nyelv Általános Iskola és Gimnázium diákjai üdvözölték a vendégeket. Egy rövid kulturális msorra is sor került a Csillagszem Táncegyüttes eladásában.

A kínai államf péntekig tartózkodik Magyarországon állami látogatáson, a diplomáciai kapcsolataink felvételének 75. évfordulóján – emlékeztetett a sajtófnök.

Az M1 Híradó beszámolója szerint a kínai elnök tizenöt éve nem járt Magyarországon. A hivatalos program csütörtökön a budai Várban, az Oroszlános kútnál kezddik, majd innen a Sándor-palotába megy, ahol Sulyok Tamás köztársasági elnökkel találkozik. Délután a Karmelita kolostorba látogat, ahol tárgyalások és ünnepélyes aláírási ceremóniák lesznek.

A híradó szerint Hszi Csin-ping eddig hét alkalommal találkozott Orbán Viktorral. A mostani találkozó viszont azért különleges, mert a kínai elnök felesége is Magyarországra érkezik, és úgy tudják, hogy csütörtökön lesz egy ebéd is, amelyen Orbán Viktor felesége is részt vesz majd.

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán azt írta: „Történelmi látogatás: all-weather strategic partnership”. A tárcavezet bejegyzéséhez csatolt fényképekbl kiderült, hogy Szijjártó Péter is a repültéren fogadta a kínai elnököt.

„Magyar–kínai csúcs. Készen állunk!” – írta közösségi oldalán Orbán Viktor Hszi Csin-ping kínai elnök érkezése eltt. A miniszterelnök egy videót is megosztott, amelyben látható, hogy felkészítették a Budavári Palotát, valamint a Karmelita kolostort a magyar–kínai csúcsra.

 

Mint ismert, május 8. és 10. között, Párizs és Belgrád után Budapest vendége Hszi Csin-ping kínai elnök. Programja során tárgyalást folytat a magyar miniszterelnökkel és a köztársasági elnökkel kétoldalú politikai, gazdasági és nemzetközi kérdésekrl. A látogatás célja Magyarország és Kína államközi és gazdasági-kereskedelmi kapcsolatainak további ersítése, valamint az együttmködés kiterjesztése újabb területekre.

A kínai elnök érkezése miatt május 10-ig Budapest I., IX., XI., XV., XIX., XX. és XXIII. kerületében várható ideiglenes forgalomkorlátozás.

Eric Hendriks holland szociológus, Kína-szakért, a Danube Institute vendégkutatója Hszi Csin-ping kínai elnök európai körútját óriási jelentségnek nevezte. Emlékeztetett rá, hogy a távol-keleti nagyhatalom államfjének tavalyi moszkvai látogatását leszámítva az elmúlt öt évben ez az els európai látogatása. A magyar–kínai kapcsolatokról azt mondta: Pekingnek nem csak gazdasági céljai vannak. Mindkét ország kormányzati köreiben az az uralkodó nézet, hogy a globális geopolitika komoly fordulóponthoz érkezett. A Nyugat hanyatlik, méghozzá fként a progresszív liberalizmus miatt, míg Kína tovább fog ersödni. Hszi Csin-ping »egy évszázada nem látott nagy változások« kibontakozásáról beszél, amelyek egy »új korszakot« fognak elindítani – fogalmazott Eric Hendriks. Úgy véli, hogy egy ilyen változás nehezen képzelhet el a Nyugat progresszív liberálisai számára, akik univerzálisnak tekintik értékeiket, és az ettl eltér politikai struktúrák nagy részét »autoriternek« bélyegzik. Ugyanakkor a szakért szerint ironikus módon a progresszív liberálisok éppen azért vannak a legnagyobb lemaradásban, mert még mindig a civilizációk és politikai hagyományok globális sokféleségét próbálják felülírni kedvenc „egyetemes politikai modelljükkel”, miközben nem látják be: államaiknak ehhez már nincs meg az anyagi hatalmi bázisuk.


vissza