Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek -

Folyamatosan zajlanak a kifizetsek az M1-en trtnt mrciusi tmegbaleset utn

2023.04.20

Folyamatosan rendezik a biztosítók a március 11-i, az M1-es autópályán bekövetkezett tömeges baleset résztvevinek kárigényeit. Az esetenként akár tízmilliós nagyságrend, a törvényi kötelezettségeken túlmen esetekben is fizethet ellegek a casco-önrészekre és a helyszínrl történ elszállítás költségeire is kiterjedhetnek, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) a közleménye.

 

Hatalmas tömegbaleset volt március 11-én az M1-es autópályán Herceghalom közelében, a sztráda 30-as kilométerszelvényénél, a Gyr felé vezet úton.

A baleset során öt kamion és 37 autó ütközött össze, egy ember meghalt, 39-en megsérültek. A balesetben érintett 41 gépjárm közül 19 teljesen tönkre ment. Ennek következtében közel nyolcvan hazai kárigény érkezett be a biztosítókhoz, illetve a MABISZ-hoz.

 
 

Kilenc kárigényt már sikerült lezárni és megkezddtek a kifizetések is, amelyek összege már jóval meghaladja a tízmilliós nagyságrendet.

A hazai biztosítói közösség a tíz éve önkéntesen létrehozott tömeges kárrendezési szabályozását életbe léptetve indította el a kárügyintézéseket. Ennek értelmében a társaságok olyan tömegbalesetek esetén, ahol az érintett jármvek száma eléri, vagy meghaladja a 20 darabot, közös hozzájárulással létrehoznak egy kártalanítási alapot, nem várják meg a hivatalos vizsgálatok végét, hanem az ügyfelek érdekében megkezdik a kárrendezést.

 

Ahol pedig a felelsség kérdése nem tisztázható, ott jogcím nélküli ellegeket fizetnek a gépjármkárok, valamint a személyi sérülések után.

 

A rendrségtl kapott adatok alapján a biztosítók, illetve a MABISZ felvették a kapcsolatot valamennyi érintettel, akik tájékoztatást kaptak a tömeges kárrendezés szabályairól. A baleset résztvevi a kárszemlézés, illetve a szükséges dokumentumok, nyilatkozatok beérkezte után akár tízmilliós nagyságrend elleg kifizetésére is számíthatnak tényleges kárigényeik alapján.

A biztosítói közösség eredeti bels megállapodása szerint csak a gépjármben bekövetkezett károkra, illetve a személyi sérülésekre vonatkoznának az ellegek. A tömegszerencsétlenséget követ, rendszeres biztosítói egyeztetéseken azonban a társaságok kiterjesztették az ellegeket a gépjármvek elszállításának költségeire is. Továbbá úgy döntöttek, hogy a károkat a casco-szerzdésükre rendezk sem járhatnak rosszabbul, mint a csupán kötelez biztosítással rendelkezk. Ezért az ellegek a tízmilliós limitig a casco-önrészek megtérítésére is felhasználhatóak.

Továbbra is arra lehet számítani, hogy a tömeges szerencsétlenség ügyében indított hatósági vizsgálatok, illetve az azt követ jogi procedúrák hónapokig, vagy akár évekig elhúzódhatnak.

 

A jogcím nélküli ellegeket meghaladó, vagy más, a tömeges kárrendezési eljárásban meg nem térül kárigényeket ezt követen lehet csak rendezni, miként ha valamelyik gépjárm vezetnél közrehatás állapítható meg a baleset létrejöttében, akkor kell majd csak elszámolni a kapott összegekkel is.

A gépjármvek utasai természetesen minden esetben vétlen károsultnak minsülnek, és a casco-biztosítások szerzdésszer teljesítése sem lehet utólagos elszámolás tárgya.


vissza