Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek -

Honvdelmi miniszter a vdelmi kiadsok emelsrl: A kormny szmra ez nem a plafon, inkbb a ksz

2023.04.21

„Magyarország támogatja Svédország NATO-csatlakozását, és nem mi leszünk az utolsó ország, amelyik ratifikálja a svédek észak-atlanti tagságát” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf, miután Oslóban találkozott a norvég védelmi miniszterrel. A magyar honvédelmi miniszter arra is kitért, hogy a politikában nem szerencsés üzengetni. Ezzel arra utalt, hogy az amerikai védelmi miniszter szerdán azt mondta, jó lenne, ha júliusra Svédország már NATO-tag lenne.

Oslóban találkozott egymással Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Bjorn Arild Gram norvég védelmi miniszter. Els és legfontosabb pontként Magyarország légvédelmi rendszerének kiépítésérl beszéltek, amelyhez Norvégia a NASAMS rakétarendszerrel járul hozzá. A honvédelmi miniszter emiatt még egy napot maradt Norvégiában, pénteken a Kongsberg nev hadiipari céget látogatja meg, ahol magyar katonákkal találkozik, akik a NASAMS légvédelmi rakétarendszert tanulják kezelni.

Ezzel kapcsolatban Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, „a magyar védelmi kiadásoknak az észak-atlanti szervezet által elvárt mértéke már idén elérheti az elvárt két százalékot, ez pedig a magyar kormány számára nem a plafon, inkább a küszöb”.

A tárcavezet elmondta, a találkozó kiemelt témái közé tartozott továbbá a svéd NATO-csatlakozás ügye is. Mint elmondta, Magyarország és személyesen is támogatja Svédország csatlakozását az Észak-atlanti Szövetséghez. A miniszter arra reagált, hogy tegnap az amerikai védelmi miniszter azt mondta, alig várja már, hogy Svédország a NATO tagja legyen.

 

A honvédelmi miniszter kiemelte, hogy a Fidesz–KDNP-frakciónak még vannak vitáik a svédekkel, de úgy véli, ezeket rövid idn belül tisztázhatják. Ez a munka még zajlik, és hamarosan eljuthatunk a ratifikációig, én azt gondolom, hogy Magyarország semmi esetre sem lesz az utolsó ebben a sorban – közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A magyar nemzeti hadfelszerelési igazgató is úgy látja, fontos Svédország NATO-csatlakozása. Tömböl László szerint három ország, Svédország, Finnország és Norvégia egy szerzdés keretében együttmködött, ezen eljárásaik a NATO-eljárásoknak megfelelek voltak, úgyis, hogy a svédek és a finnek nem is voltak a NATO tagjai.


vissza