Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - EU hrek

Belgium utn Ausztria is tmogatja a magyar szavazati jog felfggesztst

2024.06.04

Pár napja a belga külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy az uniónak ersnek kell lennie, és folytatnia kell Magyarország ellen a 7-es cikkely szerinti eljárást és ha minden kötél szakad, akkor meg kell vonni országunktól az uniós szavazati jogát. Az osztrák kormány a belgák mellé állt, és k is támogatják, hogy Magyarország ellen folytassák az eljárást.

Ahogy arról beszámoltunk az Indexen, Belgiumnak elege van Magyarországból – miközben támogatja az ország soros elnökségét –, és azt javasolja az uniónak, hogy folytassák a 7-es cikkely érvényesítését Magyarország ellen, és ha kell, akkor függesszék fel a szavazati jogot is. Hadja Lahbib belga külügyminiszter szerint „olyan Európánk van, amely nehezen halad elre, és sajnos néhány állam – különösen az egyik állam – egyre inkább blokkoló és vétós hozzáállást alkalmaz”. 

Brüsszel el akarja nyomni a békepárti erket, s az utolsó akadályt is el akarják tüntetni a háború útjából azzal, hogy elhallgattatnák, illetve kizárnák Magyarországot a döntéshozatali folyamatokból – tolmácsolta a kormány álláspontját erre a felvetésre Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Ám úgy tnik, ezzel nincs vége, ugyanis Ausztria is beszállt a párbeszédbe, és a Politico szerint Bécs támogatja Belgium felhívását, hogy folytassa a Magyarország szavazati jogának megvonására irányuló eljárást, ami újabb jele a Budapesten tapasztalható frusztrációnak a júliusi féléves uniós tanácsi elnökség kezdete eltt. Mind a 27 tagtól elvárjuk, hogy teljes mértékben tartsa tiszteletben azokat az elveket, amelyekre közös uniónk épül – mondta a Politicónak az osztrák külügyminisztérium szóvivje. „Ez különösen igaz a soros EU-elnökségre. Ezt szem eltt tartva támogatjuk a Magyarország elleni 7. cikkely szerinti eljárás szigorú folytatását.”


vissza