Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - EU hrek

Eldlt, mi lesz a hagyomnyos autkkal az EU-ban

2023.02.15

Az Európai Parlament keddi strasbourgi plenáris ülésen jóváhagyta a tagállami kormányokat tömörít Európai Tanáccsal elért megállapodást az új személyautókra és kisteherautókra vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási normák felülvizsgálatáról.

 

Ennek értelmében 2035-ig fokozatosan meg kell szüntetni a dízel- és a benzinüzem új autók értékesítését az EU-ban, és minden új gyártású autónak kibocsátásmentesnek kell lennie. A 2030-ra kitzött, köztes kibocsátáscsökkentési célérték az új autóknál 55, a kisteherautóknál 50 százalék.

Az egyéb kulcsfontosságú intézkedések között van az is, hogy az Európai Bizottság 2025-ig módszertant terjeszt el az EU piacán értékesített autók és kisteherautók teljes életciklusára vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási adatok értékelésére és jelentésére, adott esetben jogalkotási javaslatokkal együtt.

 
 

A testület továbbá 2026 decemberéig figyelemmel kíséri a kibocsátási határértékek és a valós üzemanyag- és energiafogyasztási adatok közötti eltérést, jelentést készít a gyártók fajlagos szén-dioxid-kibocsátásának kiigazítására szolgáló módszertanról, és megfelel nyomonkövetési intézkedéseket javasol.

2025 végétl kezdden a bizottság kétévente jelentést tesz közzé a kibocsátásmentes közúti mobilitás irányába tett haladásról. A plenáris ülésen megtartott zárószavazást követen a szöveget az Európai Tanácsnak hivatalosan is jóvá kell hagynia.


vissza