Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - EU hrek

Ma kezddik az EU-cscs Brsszelben

2023.02.09

– Reggel irány Brüsszel. Megvédjük Magyarországot! – üzente Orbán Viktor miniszterelnök a szerdán véget ért háromnapos stratégiai kormányülés végeztével. Arra utalt, hogy ezután az Európai Unió állam- és kormányfinek kétnaposra tervezett rendkívüli csúcstalálkozóján folytatja a munkát, ahol valószínleg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is megjelenik majd.

 

Az egyeztetést az elzetes agenda szerint három f téma uralja majd, mindhárom kulcsfontosságú Magyarország szempontjából: az ukrajnai háború, az Unió versenyképessége és a migráció - írja a Magyar Nemzet. 

Terítéken lesz az Oroszország elleni tizedik szankciós csomag kivetése. Olaf Scholz német kancellár is azt ígérte tegnap, hogy tovább szigorítják majd a büntetintézkedéseket. – A támadás megindításának évfordulójára, február 24-re tervezett szigorítás világos üzenet Vlagyimir Putyin orosz elnöknek arról, hogy nem valósulnak meg imperialista tervei – üzente.

 
 

Hogy mi fér még a tizedik csomagba? Az Európai Parlament nemrégiben elfogadott állásfoglalása szerint a legérzékenyebb pont, hogy a nukleáris ermvek mködéséhez szükséges ftelemek szállítását, a nukleáris együttmködéseket is betiltanák.

 

Mint arra Hortay Olivér, a Századvég elemzje rámutatott, az óriási probléma ezzel az, hogy számos európai erm orosz ftelemet használ, amelyek egyes létesítmények esetében csak több év alatt, másoknál egyáltalán nem helyettesíthetk. Ezeken kívül teljes embargót vezetnének be az Oroszországból származó fosszilis tüzelanyagokra, továbbá az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékek használatát is felfüggesztenék – miközben ezek lényegében már nem is mködnek. A célkeresztben tehát ismét az energetika áll, ami tovább drágíthatja az elektromos áramot.

Érdekes napirendi pont lesz a migráció kérdése is, amelyben mintha lassú fordulat érne az unióban. Egyre ersödnek azok a hangok, amelyek azt követelik, hogy a közösség anyagilag is járuljon hozzá a küls határok védelméhez, akár a kerítések építéséhez. Karl Nehammer osztrák kancellár tegnap egyenesen vétóval fenyegetzött, amennyiben az uniós csúcson nem állapodnak meg az illegális bevándorlás visszaszorítását szolgáló konkrét lépésekrl.

 

vissza