Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - EU hrek

jabb hzkutatsok az Eurpai Parlamentben: egyre tbben vannak bajban Brsszelben

2022.12.13

További házkutatásokat tartottak, többek között az Európai Parlamentben (EP) is, a Katarral kapcsolatos korrupció vádjával indított vizsgálati nyomozás részeként - közölte hétfn a belga ügyészség.

 

Az ügyészség közleményében az áll, hogy péntek óta az uniós parlament tíz alkalmazottjának informatikai eszközeit zárolták, hétfn pedig a házkutatás során ezeket az adathordozókat lefoglalták az illetékes hatóságok. A mveletben az ügyet vizsgáló bíró is részt vett.

Az akciót Marie Arena és Marc Tarabella belga szocialista képviselk munkatársai, valamint Eva Kaili, az EP jelenleg vizsgálati fogságba helyezett alelnöke irodáinak lezárása követte.

A hatóságok összesen 20 házkutatást hajtottak végre, ebbl 19-et magánlakásokban végeztek. Néhány házkutatásra Olaszországban került sor. Három különböz helyen nagy mennyiség készpénzt foglaltak le: 600 ezer eurót az egyik gyanúsított otthonában ( Eva Kaili), több százezer eurót bröndbe rejtve egy brüsszeli szállodai szobában (Eva Kaili apja), és körülbelül 150 000 eurót egy európai parlamenti képvisel lakásában.

Négy személy, köztük Eva Kaili, az Európai Parlament egyik alelnöke vizsgálati fogságban van. Bnszervezetben és pénzmosásban való részvétellel vádolják ket.

A Le Soir cím belga napilap értesülései szerint, Maria Arena belga szocialista képvisel is a vizsgált személyek egyike.

Az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) uniós parlamenti képviselcsoport hétfn úgy döntött, felfüggeszti az összes igazságügyi vizsgálat alá vont szocialista EP-képvisel frakciótagságát.

Maria Arena a Twitteren jelentette be, hogy ideiglenesen lemond az Európai Parlament emberi jogi albizottságának elnöki tisztségérl.


vissza