Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek -

A legmagasabb fokot elr rvzvdelmi kszltsget is elrendelhetik a Dunn

2024.06.04

A napokban a legmagasabb fokot elér árvízvédelmi készültséget is elrendelhetik a Duna egyes szakaszain. Több nagyobb városban is tetzhet a folyó a héten.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Figazgatóság szóvivje kedden az InfoRádióban elmondta, hogy a lehulló és összegyl csapadék pillanatnyilag „elfér” a Duna medrében, de a szakembereknek készenlétben kell állniuk, mivel hamarosan „komoly árhullám indulhat meg a Dunán”.

Erre elssorban az észak-magyarországi és szigetközi szakaszokon lehet számítani, ahol jelenleg óráról órára változik a helyzet. A vízügyi figazgatóság munkatársai folyamatosan figyelik a német, az osztrák és a szlovák elrejelzéseket is.

A szóviv szerint biztosra vehet, hogy a levonuló árhullámnak hétfn és kedden is lesz utánpótlása, de már most is kijelenthet, hogy elindult az áradás. A napokban akár a legmagasabb fokot elér árvízvédelmi készültséget is elrendelhetik a Duna fels szakaszain, ráadásul a térségben a Rába is árad.

Budapesten a hét második felében várható a legmagasabb vízállás. A fvárosban 645 centiméteres vízállásnál kell lezárni a rakpartot, de egyelre errl szó sincs. A hétvégén elsfokú készültséget rendelhetnek el Budapesten, Komáromnál, Esztergomnál és Bajánál is. 

Sok múlik azon, hogy az elkövetkezend napokban mennyi csapadék hullik a vízgyjtk területén, és hogy a mostani árhullám után várható-e újabb nagyobb eszés.


vissza