Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Gazdasg

Dnttt a kormny az zemanyagrakrl

2024.05.09

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerdán 15 órakor a kormányülést követen rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a Karmelita kolostorban a hazai üzemanyagárakat érint kormányzati döntésekrl. Ugyanis lejárt a korábban meghirdetett kéthetes türelmi id. A mai nap a kormány megállapította, hogy a jelenlegi csökkentésekkel elértük a szomszédos országok átlagát, ezért rend van.

„A mai ülésén a kormány úgy látta, hogy az elmúlt hetekben az üzemanyag-kereskedk alkalmazkodtak, és ennek a kérésnek eleget téve a szomszédos árakhoz közelítették az áraikat” – kezdte a kormányülés utáni sajtótájékoztatót Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter. Ma reggel is történt további bejelentés az üzemanyagár-csökkentés tekintetében, miszerint péntektl a 95-ös benzin 616, a gázolaj pedig 607 forintba fog kerülni.

  • Ez azt jelenti, hogy a 95-ös benzin ára az áprilisi csúcsértékhez képest 34 forinttal csökkent, ez 5 százalékot meghaladó érték.
  • A gázolaj ára pedig a február közepén látott csúcsértékhez képest 54 forintot esett, ami 8 százalékot meghaladó csökkenést jelent.

A tárcavezet elárulta, hogy a kormány mérlegelte az üzemanyag-kereskedk azon javaslatát, miszerint a régiós átlag helyett a szomszédos országok átlagát vegyék figyelembe, azaz kerüljön ki a referenciaértékbl Lengyelország, Csehország és Bulgária.

Emlékeztetett: a KSH már a múlt héten is publikálta a szomszédos országok üzemanyag árainak átlagát, és a kormány úgy döntött, hogy ennek a kérésnek eleget tesz, tehát a referenciaérték a szomszédos országok értéke lesz (kivéve Ukrajnát). Ennek alapján az értékelést úgy végzik, hogy ehhez hasonlítják a kereskedk alkalmazkodását.

A mai nap a kormány megállapította, hogy a jelenlegi csökkentésekkel elértük a szomszédos országok átlagát, ezért, ha szabad így mondani, rend van, természetesen a rendnek fönt kell maradnia – hangsúlyozta Nagy Márton. Kifejtette, ez azt jelenti, hogy miután ezt elértük, itt is kell tartani az árakat, a szomszédos országok szintjén, ezt a kormány továbbra is elvárja a kereskedktl. „Továbbra is vizsgálni fogjuk az üzemanyagárakat, és kéthetente rá fogunk nézni. Ez alapján a kormány úgy látja, hogy a koordináció és együttmködés keretében, illetve az önkéntes vállalás keretében elégségesnek bizonyult a kormány intervenciója.” A miniszter úgy fogalmazott, hogy „az üzemanyag-kereskedk ezeket az árcsökkentéseket a profitmarzsokban le tudják nyelni, tehát egyik keresked sem szembesül a csökkentés következtében veszteséggel.

Nagy Márton szerint a beavatkozás sikerrel járt, de a következ hetekben, hónapokban szeretnék, ha ezt a szintet a kereskedk fenntartanák, és a szomszédos országok átlaga továbbra is ers referenciapontként szolgálna.


vissza