Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Gazdasg

Elkpeszt ron knljk a lngost a Balatonon

2024.05.13

A legtöbb vendéglátóhelyen még elszezoni árakon kínálják az ételeket, ám júniustól újabb drágulás várható. A Balatonon 8-10 százalékos áremelésre is számítani kell. Egy balatonfüredi büfében az egyik lángosért háromezer forintnál is többet kell fizetni. Az infláció a fagylaltok árát sem kíméli.

A tavalyi rekordárakhoz képest is csaknem 10 százalékos áremelkedésre számíthatnak a vásárlók a Balatonnál. Elszezonban sokan megpróbálják tartani a jelenlegi összegeket, míg fszezonban újabb drágulás várható. Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke áprilisban úgy fogalmazott, hogy 8-10 százalékos áremelésre egészen biztosan számítani kell. Hozzátette, hogy vannak olyan vállalkozók, akik már emeltek az áraikon. 

Májusban már tart a nyári elszezon, a jó id pedig rengeteg embert vonzott a Balatonhoz. A turisták érkezésére az éttermek is felkészültek. A Pénzcentrum egyik olvasója az egyik balatonfüredi büfé árait küldte el a lapnak.

A sima lángosért 1000 forintot, a sajtos-tejfölösért 1900 forintot, míg a tonhalas lángosért 3600 forintot kell fizetni. 

A tartalmasabb ételekért ennél többet is elkérnek: a babgulyást 2600 forintért, a gírosztálat 3200 forintért árulják. A lap szerint a fent említett összegek még elszezoni áraknak számítanak, így a legtöbb helyen újabb áremelés várható a fszezonra.

Mint írtuk, idén a fagylaltok ára is biztosan emelkedik. A cukrászdák vezeti szerint körülbelül 10 százalékos áremelkedés várható, mivel jelentsen megemelkedett a vaj, a tej és a csokoládé ára, valamint a rezsiköltségek is elszabadultak. Hozzátették, az infláció miatt a dolgozók bérét is szeretnék emelni. A pluszköltségek miatt várhatóan 600-650 forintba kerülhet egy gombóc fagylalt. 


vissza