Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Gazdasg

Elkpeszten drgult a telefon- s internetszolgltats

2024.04.11

Idén márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Ezzel éves bázison minimálisan tovább csökkent a hazai pénzromlási ütem. Februárhoz viszonyítva átlagosan 0,8 százalékkal emelkedtek az árak. Az ebben a hónapban az infláció szempontjából legmeghatározóbb telefon- és internetszolgáltatás 10,8 százalékkal drágult – derült ki a KSH gyorstájékoztatójából.

A tavalyi év második felében már tartós dezinflációt láttunk Magyarországon, amely az idei évben is folytatódott. Januárban a fogyasztói árak átlagosan 3,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, majd februárban újabb kismérték csökkenés következett, 3,7 százalékra zsugorodott a pénzromlás üteme.

Márciusban minimálisan, 3,6 százalékra lépett vissza az infláció éves bázison. Az infláció további csökkenésére már az Economxnek nyilatkozó szakértk is rámutattak, így az adat nem okozott meglepetést.

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet elemzje elre jelezte, hogy nagyobb szerepe lehetett az áremelkedésben a telekommunikációs cégek két számjegy, ámbár a tavalyi éves inflációtól kismértékben elmaradó áremelésének. Ez a tétel szignifikánsan, 10,8 százalékkal drágult a KSH kimutatása alapján.

Pásztor Szabolcs, az Oeconomus kutatási igazgatója az Economxnek jelezte, hogy már márciusban elkezddött az üzemanyagárak jelents emelkedése, amely április elején is folytatódott.

Mivel az üzemanyagok és az egyéb cikkek súlya a fogyasztói kosárban 20,2 százalék feletti, ezért a növekv áraknak biztosan érdemi hatása van és lesz a havi és az éves inflációs adatra is – jelezte a szakért. Márciusban a jármüzemanyagok 2,3 százalékkal drágultak. Az élelmiszerek közül leginkább a cukor drágult (30,9 százalék). 

 • Az élelmiszerek ára 0,7 százalékkal ntt, ezen belül
 • a csokoládé és kakaóé (11,6 százalék),
 • a büféáruké (10,4 százalék),
 • a sertéshúsé (9,1 százalék),
 • valamint az alkoholmentes üdítitaloké (7,5 százalék).

A termékcsoporton belül a liszt ára 20,3, a tojásé 19,7, a száraztésztáé 13,1, a sajté 13,0, a tejé 11,0, a kenyéré 10,5 százalékkal csökkent.

A háztartási energia 3,1 százalékkal olcsóbb lett, ezen belül a vezetékes gázért 6,9, az elektromos energiáért 3,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A szolgáltatások ára 9,9 százalékkal ntt, ezen belül

 • a lakbér 14,1,
 • az autópályadíj, gépjármkölcsönzés, parkolás 10,7,
 • a jármjavítás és -karbantartás 10,5,
 • a sport- és múzeumi belépk 8,7,
 • az üdülési szolgáltatás 6,8 százalékkal drágább,
 • az utazás munkahelyre, iskolába 21,7 százalékkal olcsóbb lett.

A szeszes italok, dohányáruk ára 4,4, ezen belül a dohányáruké 4,7 százalékkal emelkedett. A mosó- és tisztítószerek ára 8,4, a gyógyszer, gyógyáruké 6,8, a testápolási cikkeké 4,6 százalékkal növekedett. A tartós fogyasztási cikkekért 1,8 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, ezen belül a használt személygépkocsik ára 9,3 százalékkal csökkent, a konyha- és egyéb bútoroké 6,0, a szobabútoroké 3,0, az új személygépkocsiké 2,5, a ft- és fzberendezéseké 1,9 százalékkal ntt.


vissza