Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Gazdasg

Hamarosan jabb jelents benzinr-emelkeds jhet Magyarorszgon a szakrt szerint

2024.06.04

A benzin átlagára 600 forint alá csökkent Magyarországon, de a GKI Gazdaságkutató Zrt. elrejelzése szerint a nyáron ismét 650 forint/literre növekedhet.

A benzin literenkénti átlagára hétfre 3 forinttal lett kevesebb, így 597-re csökkent, a gázolajé pedig 603 forint maradt. Míg az autópályákon 670 forintot is kérhetnek egy liter üzemanyagért, addig a legolcsóbb automata kutakon már 573 forintért árulják a benzint. 

Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetje elmondta, a legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a kutak 70 százalékánál már ötössel kezddik a 95-ös benzin ára, és a gázolaj sem áll olyan rosszul.

Ott is 600 forint alatti árakat lehet tapasztalni a kutak 60 százalékánál. Ez azt jelenti, 50 forinttal olcsóbb az üzemanyag, mint másfél hónappal ezeltt. 

Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója szerint ez is jól mutatja, hogy az Oroszország ellen bevezetett európai uniós szankciók jól mködnek. „Az orosz olajnak jelentsen lecsökkent a felvevpiaca, emiatt áron alul próbálják értékesíteni” – tette hozzá, ám az árcsökkenés azonban csak átmeneti a GKI vezérigazgatója szerint.

Az OPEC+, vagyis a legnagyobb kolaj-exportáló országok szervezete múlt héten a kitermelés korlátozásának hosszabbításáról döntött, így július helyett októberben növelik a kitermelést, pedig a kereslet várhatóan emelkedik.

Tehát a kínálat nem bvül, noha a kereslet növekszik a nyaralások alatt, ami jellemzen felfelé hajtja az árakat. Molnár László szerint ezért 650 forint környéki árak valószínsíthetk augusztus végére.


vissza