Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Gazdasg

Orbn Viktor dnttt, 2 milli otthont rint az intzkeds

2024.04.10

A napokban megtörtént a bejelentés: az Orbán-kormány elindítja az otthonfelújítási programot. A 108,3 milliárd keretösszeg, uniós forrásból megvalósuló konstrukció megközelítleg 20 ezer korszertlen családi ház energetikai felújítását teszi lehetvé. A nemzetgazdasági minisztert a versenyképességi stratégiáról szóló konferenciát megelzen kérdeztük az intézkedésrl, aki hangsúlyozta, a program tökéletesen illeszkedik a miniszterelnök által kijelölt és következetes stratégiához.

„A kormány demográfiai célja világos: segíteni kell, hogy minden vágyott gyerek megszülethessen, azaz minél több gyermekes család lehessen Magyarországon. Ennek érdekében meg kell védeni a családokat és a lakhatás biztonságát” – így összegezte az Indexnek Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter azt, hogy a napokban a miniszterelnök döntése értelmében a kabinet bejelentette: lakossági épületenergetikai korszersítést támogató programot indítanak.

A tárcavezet szerint a korábbi programokba tökéletesen beilleszkedik az otthonfelújítási program, amely keretében a kormány kamatmentes hitellel és vissza nem térítend támogatással segíti a családokat abban, hogy felújítsák, energetikailag hatékonyabbá tegyék otthonaikat, ezzel is hozzájárulva a rezsiköltségek csökkentéséhez. A bejelentést korábban Juhász Attila, az ÉVOSZ Építanyag-kereskedelmi Tagozatának elnöke úgy értékelte, hogy a forrásból kivitelezhet egy átlagos, 90-es évek eltt épült, 80-100 négyzetméter alapterület családi ház teljes küls hszigetelése. Beleértve a födémszigetelést is, ami nyílászárócserével párosulva együttesen akár 50 százalékos energiahatékonysági javulást eredményezhet.

Érdekességként arra is kitért, hogy jelenleg több mint 4,5 milliós hazai lakásállomány több mint 80 százaléka épült 1990 eltt (3,6 millió lakás), így az új támogatás merítési alapja meglehetsen széles. Most Nagy Márton lapunknak azzal indokolta a döntést, hogy Magyarország lakóépületeinek meghatározó része, azaz több mint 2 millió családi ház 1990 eltt épült, ennek jelents része energetikai szempontból korszertlen.

„Ezzel az a probléma, hogy az érintett otthonok komfortszintje alacsonyabb, meghatározó részük, pont az energetikai korszertlenség miatt túllépi a rezsihatárt. Ezen segít az intézkedésünk, azaz támogatást nyújtunk ahhoz, hogy például a küls szigeteléssel vagy a nyílászárók cseréjével csökkenjen az energiafogyasztás és az érintett családok energiafelhasználása az átlagos szint alá csökkenjen. Így biztosítható, hogy rezsivédett áron jussanak energiához” – mondta a tárcavezet.

Az otthonfelújítási programot uniós forrásból, a Nemzeti Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv REPowerEU fejezetébl fedezik, 108 milliárd forintos keretösszegben. „Abban bízunk, hogy az uniós források felszabadításával a programra fordítható pénz növekedhet majd. Kalkulációnk szerint a 108 milliárdos otthonfelújítási program mintegy 130 milliárd forintos beruházási volument generálhat – ez ugyanis beruházást is támogató program – amivel jelentsen hozzájárulhat a gazdasági növekedés újraindításához” – összegezte Nagy Márton.

A program kritériumai szerint: a támogatás az 1990 eltt épült, vezetékes földgázhálózatra csatlakoztatott, életvitelszeren lakott, egy- és többlakásos családi házakban tervezett beruházásokra vehet igénybe. Ugyanakkor a támogatás nincs ingyen: legalább 30 százalékos primer energiamegtakarítást kell elérni. Ez azt jelenti, hogy modernebb és korszerbb otthonok jönnek létre, csökken az energiaköltség, miközben n a házak energiahatékonysága és piaci értéke. A tervezett beruházás finanszírozása három részbl áll:

  1. önerbl, amit a kedvezményezettek biztosítanak,
  2. kamatmentes hitelbl
  3. és vissza nem térítend támogatásból. 

„Ha a maximális hitelösszeget és a maximális támogatási összeget nézzük, akkor a kormány összesen 6 millió forinttal járul hozzá egy család otthonának felújításához, amely korszersítés összegét a legfeljebb 1 millió forint összeg öner tovább növel. A beruházási érték így a hitellel, a támogatással és az önervel együtt 7 millió forintot tehet ki az otthonfelújítási program keretében” – tette hozzá Nagy Márton. A csok pluszhoz hasonlóan a vissza nem térítend támogatást a hitel tkerészének csökkentésével biztosítják. Az, hogy az adott otthonra mennyi kamatmentes hitel és mennyi vissza nem térítend támogatás vehet igénybe, alapveten attól függ, hogy a felújítandó épület fekvése szerinti járásban az átlagjövedelem miként viszonyul az országos átlaghoz. Az átlagosnál alacsonyabb átlagjövedelm járásokban nagyobb vissza nem térítend támogatást biztosítunk; a magasabb jövedelm járásokban és a magas jövedelm igénylk esetében a vissza nem térítend támogatás összege alacsonyabb.

Az otthonfelújítási támogatás igénylésére a tervek szerint június 3-ától 2026 végéig lesz lehetség, ugyanakkor a kormány elzetes kalkulációi alapján nagy érdekldésre számítanak, mind a lakosság, mind az építipar részérl. A programot a Magyar Fejlesztési Bank bonyolítja le, és kereskedelmi bankok MFB Pontjain lehet majd igényelni. A hitel összegét annak lehívását követen 8 éven belül kell visszafizetnie a kedvezményezetteknek, „azonban arra számítunk, a hiteltörlesztés várható összege a felújítás eredményeképpen megtakarított rezsiköltségekkel együtt nem jelent majd nagy kiadást a háztartások számára” – összegezte Nagy Márton.


vissza