Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Klfld

Itt van Szlovkia megdbbent dntse

2023.04.18

Szlovákia már az összes - szám szerint 13 - MiG 29-es vadászgépét átszállította Ukrajnába - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák védelmi minisztérium közlésére hivatkozva hétfn.

 

Eduard Heger kormányfnek egy tavaly decemberi bizalmi szavazáson megbukott kabinetje, amely azóta ügyvezetként kormányoz, egy hónapja, online ülésén döntött arról, hogy Szlovákia - teljes készletét - 13 darab MiG 29-es vadászgépet, illetve egy Kub légvédelmi rendszert ad át Ukrajnának. A szlovák fegyverzet átadásának elzménye, hogy Eduard Heger a február eleji brüsszeli EU-csúcson Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tartott találkozója során ígéretet tett arra, hogy Szlovákia átadja MiG 29-es vadászgépeit Ukrajnának.

A szlovák szaktárca három hete számolt be arról, hogy Ukrajnába szállították az odaígért vadászgépek közül az els négy darabot. Akkor arról tájékoztattak, hogy a vadászgépek átszállítását ukrán pilóták valósították meg a szlovák légier segítségével. Ezúttal az ügyvezet szlovák védelmi miniszter, Jaroslav Nad azt mondta: a vadászgépek átszállítása "tekintettel a legnagyobb biztonságra" földi úton történt.

 
 

A vadászgépek átadásáról márciusban hozott döntés ellen több szlovák ellenzéki párt is tiltakozott, köztük a pozsonyi parlament legersebb ellenzéki pártja, az Ukrajnának történ szlovák fegyverszállítást elutasító Irány (Smer-SD) is, amelynek elnöke, Robert Fico akkor bejelentette: büntet feljelentést tesznek az ügyben a fügyészségen hivatali jogkörrel való visszaélés miatt. Szlovákia légterének védelmét - korábbi kormányközlések szerint - ideiglenesen, nemzetközi megállapodások alapján, szomszédos országok látják el.

Szlovákia 2018-ban, Peter Pellegrini kormánya idején döntött arról, hogy az ország 14 darab F-16 Block 70/72 típusú amerikai vadászgépet vásárol MiG-29-es típusú, szovjet gyártmányú vadászgépeinek felváltására. Az akkor közzétett adatok arról szóltak, hogy a 14 amerikai gépért, a pilóták kiképzéséért, a gépekhez tartozó munícióért, valamint logisztikai költségként a következ években 1,589 milliárd eurót fizetnek majd, ez a legmagasabb összeg, amit Szlovákia eddigi történetében a légier modernizálására jóváhagytak.

Az öt évvel ezeltt bejelentett döntést megelzen a szlovák kormányzat svéd JAS-39 C/D Gripen típusú gépek megvásárlásának lehetségével is számolt. A svéd gépek els darabjainak leszállítását 2019-re, az amerikai Lockheed Martin által gyártott repülgépek els darabjait leghamarabb 2022-re ígérték. Ez utóbbi megrendelés teljesítésére hivatalos közlések szerint mind ez idáig nem került sor.


vissza