Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Klfld

Lopjk a napelemeket Eurpa-szerte

2023.05.02

Az elmúlt évek során sokan döntöttek napelemek beszerzése mellett Nagy-Britanniában, egyre többen akadnak azonban olyanok is, akik a tulajdonosok és a bnüldöz hatóságok legnagyobb bosszúságára, ezt inkább törvénytelen módon teszik - írja a villanyautosok.hu.

 

Tavaly az elz évihez képest mintegy 93 százalékkal növekedett a napenergiával kapcsolatos bncselekményekrl szóló bejelentések száma az Egyesült Királyságban. Ez az emelkedés jelents részben a kis értékre elkövetett lopási ügyek gyakoribbá válásának köszönhet,mivel a dráguló energiaárak és a megélhetési válság egyre jobban érezteti hatását – nyilatkozta a PV Magazine-nak James Taylor ffelügyel, a brit rendrség szervezett bnözéssel foglalkozó egységének vezetje.

A jelenséggel nincs egyedül a szigetország: a Viamon német napelemes biztonsági vállalkozás a PV Magazine-nak elmondta, hogy Európában egy év alatt több mint 5000 „nagyobb" napelemes lopás történt, melybl 400-at Németországban regisztráltak. A vállalat ügyvezet igazgatója, Oliver Strecke szerint az ebbl a szempontból leginkább fertzöttnek tekinthet Dél-Olaszországban a napelemes bncselekmények aránya tízszer nagyobb az európai átlagnál. Taylor ffelügyel szerint a tavalyi évben 48 százalékkal ntt a napelemparkokból történ kábel- és napelemlopások száma.

A hatóságok képviseli emiatt arra kérték az ermvek tulajdonosait, hogy jelentsenek minden bncselekményt, legyen az bármilyen kicsi is. Taylor elmondta, hogy tavaly 574.300 font értékre elkövetett lopást jelentettek be a tulajdonosok, de megjegyezte, hogy a valós szám ennél nagyobb lehet.

Strecke úgy látja, hogy az európai napelemes lopások jellemzen 60.000 euró kárt okoznak, ha a javításokat és a kies bevételt is figyelembe vesszük.

Richie Iwanoff, a British Telecom távközlési vállalat bnügyi csoportjának vezetje pedig arról számolt be, hogy náluk kilenc teljes transzformátorállomást szereltek szét a színesfém után kutató gyjtögetk.

 

A kábellopás a kontinensen is nagy üzlet, Strecke beszámolója szerint szervezett bandák egy „éjszakai mszak" során akár 30 kilométernyi rézkábelt is képesek eltüntetni. Hozzáfzte, hogy egy esetben a tolvajok egy hétvége alatt több mint 15.000 panelt szereltek le, ami 5 MW termelési kapacitásnak, vagyis egy közepes méret napelemparknak felel meg. „Ez szervezett bnözés, komoly logisztikai háttérrel."

Oakley szerint a bnözk a kábeleket fémhulladék-kereskedkön keresztül adják tovább, mások pedig ledarálják, hogy kinyerjék bellük a tiszta rezet. 


vissza