Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Klfld

Olaszorszg szksgllapotot hirdetett a migrcis nyoms miatt

2023.04.12

Az olasz kormány hangsúlyozza, nem tudja megoldani a migrációs nyomás problémáját az Európai Unió beavatkozása nélkül. Jelenleg négyszáz illegális bevándorló rekedt egy hajón a délolasz partoknál, a parti rség péntek óta már mintegy kétezer embert mentett ki a tengerbl.

Olaszország fél évi országos szükségállapotot hirdetett ki, miután a húsvéti ünnepek alatt jelentsen megugrott az illegális bevándorlók száma. Ezenkívül els körben ötmillió euró, azaz 1,9 milliárd forintnyi forrást szabadítanak fel az intézkedések finanszírozására.

Tudatában vagyunk annak, mennyire komoly a migrációs jelenség, amely az idén mintegy háromszáz százalékkal ntt. Világossá kell tenni, hogy a szükségállapot nem fogja megoldani a problémát, mert annak rendezéséhez az Európai Unió tudatos és felelsségteljes beavatkozására van szükség – hangoztatta Nello Musumeci polgári védelmi miniszter.

Az MTI közölte, a rendkívüli jogrend egyebek között az új befogadóközpontok létesítéséhez szükséges eljárások megkönnyítését szolgálja. Az állami intézményrendszert teljesen leterhel szükségállapotot élünk meg. A délolasz régiók önmagukban nem képesek megbirkózni ezzel a vészhelyzettel – hangsúlyozta Musumeci.

 

„Dönt jelentsége van, hogy Európa végre cselekedjen. Éveken át csak beszélt, de egy ujját sem mozdította. Elérkezett azonban az ideje annak, hogy az EU bizonyítsa, valóban egy unió, és a migránsokkal való szolidaritás nem csak Olaszország, Spanyolország, Görögország, illetve Málta feladata” – hangoztatta Matteo Salvini kormányfhelyettes.

A húsvéti ünnepek alatt, péntektl hétfig mintegy kétezer migráns érte el Lampedusa szigetét több mint negyven bárka fedélzetén.

Tunézia partjai eltt, illetve a máltai felségvizeken 38-an vesztették életüket hajótörésekben, 18 embert továbbra is eltntként tartanak nyilván. Lampedusa szigetén a befogadóközpont reménytelenül túlzsúfolt. A legfeljebb 400 ember elszállásolására szolgáló létesítményben jelenleg mintegy 1800 bevándorló tartózkodik.

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint idén már több mint 28 ezer illegális bevándorló érte el Olaszország partjait. Ez több mint négyszerese a tavalyi év azonos idszakában regisztrált mintegy 6900 menedékkérnek.

Jelenleg is zajlanak a mentési munkálatok Olaszországban, négyszáz illegális bevándorló rekedt egy halászhajón a délolasz partoknál. A migránsokat két napja nem tudják partra szállítani.


vissza