Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Kultra

Meghalt Haumann Pter

2022.05.30

81 éves korában meghalt Haumann Péter Kossuth-díjas színész, a Magyar Mvészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet színésze.

 

Haumann Péter méltósággal viselt hosszú betegség után hunyt el szombaton délután.Haumann Péter 1973-ban került a Madách Színházhoz, ahol számos jelents szerepet játszott, és a társulat vezet mvésze lett. 1988-ban a Nemzeti Színházhoz, majd az Arizona Színházhoz, egy évre a Radnóti Színházhoz szerzdött, 1994-tl 2016-ig a Katona József Színház tagja volt. Utána a Pesti Magyar Színházban játszott.

A Kossuth-díjas színészt olyan darabokban láthatták a nézk, mint a Szókratész védbeszéde, A fösvény, Az eltört korsó, Az ügynök halála, az rült nk ketrece és a Macskák. Játszott többek közt a III. Richárd, a Woyzeck, a Szenvedély, a Szürkület, az Indul a bakterház vagy a Kalandorok cím filmekben, és olyan rendezkkel dolgozott együtt, mint Ádám Ottó, Szirtes Tamás, Valló Péter, Zsámbéki Gábor, Jancsó Miklós, Fehér György és Dömölky János.

Kossuth-díjjal 1985-ben tüntették ki.

2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést, 2009-ben a Prima Primissima díjat, 2010-ben a nemzet színészévé választották.

Haumann Péter az egyik legnagyszerbb és leginkább szeretett magyar színész volt.


vissza