Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek -

A Fidesz 13 ezer, a Tisza hromezer szavazatszmll delegltat jelentett be

2024.06.07

Több mint 28 ezer delegáltat jelentettek be a jelöltek és a jelölszervezetek a vasárnapi választások szavazatszámláló bizottságaiba a Nemzeti Választási Iroda (NVI) pénteki adatai szerint.

A választási bizottságok megbízott tagjait és a nemzetiségek megfigyelit múlt héten pénteken 16 óráig lehetett bejelenteni az illetékes választási irodáknál. Az NVI pénteki adatai szerint a jelöltek és a jelölszervezetek 28 842 megbízottat jelentettek be a szavazatszámláló bizottságokba, ebbl az európai parlamenti (EP-) választáson induló pártok 23 238-at.

A legtöbb delegáltat (12 918) a Fidesz és a KDNP jelentette be, ket a Tisztelet és Szabadság Párt (2830), a DK–MSZP–Párbeszéd (2187), a Momentum Mozgalom (1740) és a Jobbik – Konzervatívok (1097) követi.

Az LMP 1034, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 764, a Mi Hazánk Mozgalom 482, a Mindenki Magyarországa Néppárt 154, a Megoldás Mozgalom 32 szavazatszámláló bizottsági delegáltat jelentett be, a Második Reformkor Párt egyet sem.

A június 9-ei választáson a több szavazókörös településeken minden szavazókörben mködik szavazatszámláló bizottság (szszb), minden településen helyi választási bizottság (hvb) – amelyek közül az egy szavazókörös településen mködk az szszb feladatait is ellátják –, a vármegyékben területi választási bizottság, illetve Budapesten a Fvárosi Választási Bizottság (ezeket együtt tvb-knek nevezik), továbbá országos hatáskörrel és illetékességgel a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

A választási bizottságok választott és megbízott (delegált) tagokból állnak. A szavazatszámláló bizottságok választott tagjait a 2022-es országgylési választás eltt választották a képvisel-testületek, míg a hvb-k és tvb-k választott tagjairól 2023 szén a képvisel-testületek, illetve a vármegyei közgylések döntöttek. A továbbiakat a június 9-ei választáson induló, jogersen nyilvántartásba vett jelöltek és jelölszervezetek bízhatják meg.

Az MTI szerint a jelölszervezeteknek, független jelölteknek alapvet érdekük, hogy valamennyi választási bizottságba delegáljanak tagot, mivel így saját megbízottjaikon keresztül gyzdhetnek meg a választás tisztaságáról, azt ellenrizhetik, és részt vehetnek a jogviták eldöntésében. Öt évvel ezeltt az önkormányzati választáson 29 979, az EP-választáson 27 248 delegált vett részt a szavazatszámláló bizottságok munkájában.


vissza