Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek -

Kitrt a skarltjrvny Magyarorszgon

2023.05.11

Április közepén ugyan megfelezdött a betegek száma, a legfrissebb adatok szerint viszont soha ennyien nem voltak skarlátosak.

 

Habár úgy tnt, a jó id beköszöntével búcsút inthetünk a skarlátnak, a legfrissebb adatok szerint több mint háromszázan fertzdtek meg. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatása szerint: a jelentések alapján április 30-ig összesen 2868 embernél diagnosztizáltak skarlátos megbetegedést. A rögzített adatok alapján kirajzolódik, január óta hétrl hétre egyre több fertzöttet regisztrálnak: amíg az idei év els hetében mindössze 33 érintett volt, februárban már hetente 140, márciusban hetente közel 200 új beteget regisztráltak. Április els felében viszont az látszott, a betegség kezd visszaszorulni: a fertzöttek száma megfelezdött, a hónap második felében azonban ismét 200 felett volt a skarlátosok száma. A múlt heti adatok szerint pedig 304 új fertzöttet diagnosztizáltak.

 
 

Az NNK hozzátette: a skarlátra jellemz a ciklusos ingadozás, azaz több évre kiterjeden, szabályos idközökben okoz nagyobb számú megbetegedést. Ezek a ciklusok az utóbbi évtizedekben általában ötévenként jelentkeznek. A COVID–19-járvány miatt meghozott járványügyi korlátozó intézkedések visszaszorították a légúti megbetegedések terjedését, köztük a skarlátét is, így a 2020/2021. évre prognosztizált esetszám-növekedés késbb, az idei szezonban jelentkezik.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó gyermekorvos emlékeztetett: ez egy szezonális betegség, a tél végi idszakban jelentkezik a leggyakrabban. – Amikor az immunrendszer meggyengül, ezek a bakteriális fertzések, mint a skarlát, könnyebben elterjednek a gyerekek körében – fogalmazott Füzi Zsolt, aki szerint nem szabad alábecsülni a betegséget.

 

Fontos látni, hogy nem a streptococcus baktérium gyengült az elmúlt évtizedekben, hanem a betegség korai észlelése és kezelése teszi lehetvé, hogy a kór ne váljon végzetessé. Magyarországon a betegség lefolyása azért ilyen enyhe, mert a gyermekorvosok nagyon felkészültek és korán, a fertzést követ második-harmadik napon felfedezik.

Ez segít, hogy idben elkezddhessen a kezelés, és elkerüljük a súlyos szövdményeket – sorolta a szakember. Mivel a skarlát cseppfertzéssel terjed, a beteg már a tünetek megjelenése eltti napon megfertzheti a közvetlen környezetét. – A tünetek észlelése után izoláljuk a beteget, vagyis különítsük el, és fontos az is, hogy ferttlenítsük azokat az eszközöket, amelyeket használ – tette hozzá.


vissza