Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek -

Rendkvl fontos nukleris konferencinak ad otthont Magyarorszg

2023.05.25

Négy kontinens 22 országából több mint száz nukleáris szakember vesz részt személyesen vagy online a május 23-án indult CAMP (Code Application and Maintenance Program) konferencián Budapesten. Az amerikai nukleáris hatóság (NRC) által koordinált, '70-es évek óta tartó együttmködésben számítógépes kódokat fejlesztenek különböz nukleáris biztonsági értékelések elvégzéséhez. Ezekhez a szakmai körökben világszerte elismert termohidraulikai és neutronkinetikai kódokhoz a hazai szakemberek a '90-es évektl férnek hozzá. A mostani találkozó nemcsak a tudományos eszmecsere elsegítése szempontjából fontos, aktualitását adja az is, hogy a Pakson felépül két VVER-1200 típusú blokk független biztonsági elemzéseit többek között éppen a CAMP által biztosított kódokkal végzik a magyar szakemberek.

 

- Óriási lehetség számunkra, hogy a társaságunk által felügyelt atomerm-építési projektben már az elkészítési szakaszban is a legjobb szakemberektl tanuljunk, az jó gyakorlataikat vegyük át – mondta a konferencia megnyitóján Jákli Gergely. A Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója hozzátette: Az együttmködés iránti elkötelezettségünket jelzi mind a US NRC, mind a CAMP User Group felé, hogy Budapest rendezi meg a CAMP meetinget.

A nemzetközi együttmködés átszövi a mindennapjainkat, hiszen a két új blokk megépítése során a Roszatom primer köri technológiájához nyugat-európai és amerikai beszállítóktól érkez komponenseket illesztünk hozzá.

 
 

Chris Hoxie, a CAMP projektmenedzsere a sajtónak nyilatkozva arról beszélt, hogy a világ harminc országa vesz részt a CAMP együttmködésben. – Együtt ersebbek vagyunk és magasabb fokú biztonságot tudunk elérni, mintha mindannyian magunkban dolgoznánk – hangsúlyozta, hozzátéve, megtiszteltetés számára, hogy ezt a gyümölcsöz együttmködést és tapasztalatcserét a világ legjobb atommérnökeivel ezúttal Magyarországon folytathatják.

A konferencia záró napján a résztvevk ellátogatnak a Paksi Atomermbe és megtekintik az új blokkok helyszínén zajló munkálatokat is.

 


vissza