Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek -

Jhet az ezerforintos, egynapos autplya-matrica

2024.05.08

A Jobbik – Konzervatívok határozati javaslatának köszönheten az 5150 forint helyett könnyen lehet, hogy csak 1000 forintot kell majd fizetniük az autósoknak az egynapos autópálya-használatért. Az Országgylés Gazdasági bizottsága már megszavazta az indítványt, így innentl „csak” parlamenti többség kell ahhoz, hogy több mint 4000 forintot spóroljunk egy utazás alkalmával.

Bár a Jobbik már évek óta küzd azért, hogy legyen egynapos autópálya-matrica, mégis egy európai uniós irányelv átültetése kellett ahhoz, hogy a kormány bevezesse ezt az opciót. Eddig tíznapos volt a legkisebb idintervallumra váltható pályahasználati engedély, amelyet többen igazságtalannak tartottak. Az egynapos matrica ára 5150 forint lenne, amely a párt szerint még mindig túl nagy terheket róna a magyar családokra, ezért elfogadhatatlannak tartják. Ezért határozati javaslatot nyújtottunk be annak érdekében, hogy a díjfizetés ellenében használható gyorsforgalmi útszakaszokra megváltható napi jogosultság ára legfeljebb 1000 forint legyen a személyautóra és a motorkerékpárra vonatkozó díjkategóriákban, ezzel valódi segítséget nyújtva a közlekedknek – írták sajtóközleményükben. Kedden az Országgylés Gazdasági bizottságában a fideszes többség is támogatta a javaslatot, tehát a plenáris ülés elé kerülhet az indítvány. Innentl a parlamenti többségen múlik, hogy mi lesz az autósok sorsa.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, ezzel az árszabással még a szomszédos Ausztria egynapos matricáinak árát is felülmúlná a magyar gyorsforgalmi úthasználati engedély. Ráadásul a tavaly december óta kapható 2024-es matricák átlagosan 18 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbi díjszabásokhoz képest.


vissza