Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek -

Lehet mg eslye Vitzy Dvidnak? – Megszlalt egy vlasztsi bizottsgi tag

2024.06.11

Az ATV Híradónak nyilatkozott a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egyik delegáltja azzal kapcsolatban, hogy lehet-e esélye Vitézy Dávidnak azt követen, hogy Karácsony Gergely mindössze minimális különbséggel, 324 vokssal elzte meg t.

A hétf hajnali szoros küzdelemben végül Karácsony Gergely gyzött: a fpolgármester 371 467 szavazatot gyjtött (47,53 százalék), míg kihívójára, Vitézy Dávidra 371 143-an voksoltak (47,49 százalék). Ugyanakkor több mint 24 ezer érvénytelen szavazat is volt az urnákban, és Vitézy Dávid már a szavazatszámlálás közben jelezte, hogy újraszámlálást kér, és legutóbb, hétf délután is errrl írt (bár a kis különbség önmagában még nem indokolhatja az újraszámlálás szükségességét).

Mindeközben hétf este megjelent a hivatalos határozai is, amelyben a Fvárosi Választási Bizottság megállapította a fpolgármester-választás eredményét, amelynek értelmében Karácsony Gergely, a Párbeszéd–Zöldek–DK–MSZP közös jelöltje maradhat a fváros élén. Ám a határozat még nem jogers, ellene három napig lehet fellebbezni jogszabálysértésre való hivatkozással.

Az ATV Híradó Litresits Andrást, a Nemzeti Választási Bizottság MSZP-s delegáltját kérdezte meg arról, hogy tényleg újraszámlálás következhet-e. A bizottsági tag azt mondta: ehhez tanúnyilatkozatokkal ellátott, megalapozott fellebbezésre van szükség. Megjegyezte azt is, hogy a publikált eredményeknél már „újraszámolt szavazati eredményekrl beszélünk, mert a szavazatszámláló bizottságnak a törvény szerint legalább kétszer azonos eredményre kell jutnia”. Tehát – elmondása szerint – egy újabb újraszámlálás csak akkor jöhet, ha például egy fellebbezés érkezik azzal kapcsolatban, hogy valahol nem számoltak bele az eredménybe érvényes szavazatokat, vagy éppen érvényteleneket adtak hozzá a többihez. Ha ezt életszeren, a valószínsítés szintjén sikerül megfogalmazni, tanúnyilatkozatokban, illetve a fellebbez fél részérl, akkor kerülhet sor újraszámlálásra, és annak eredményeképpen változhat adott esetben az eredmény – mondta Litresits András.

Az ATV cikkében arra is kitértek: bárki is lesz a fpolgármester, a fvárosi közgylésben mindenképp koalícióra vagy alkalmi megállapodásra lesz szükség a többséghez a választási eredmények fényében. A Tisza és a Fidesz is 10-10 fvel képviselteti magát, a közös baloldali lista 6 embert, a Kutyapárt és Vitézy Dávidék 3-3 helyet foglalnak majd el.

A Miniszterelnökséget vezet miniszter a Hír TV Napi aktuális cím msorának vendége volt hétf este. A msorban úgy fogalmazott: a jogérzékére apellálva azt tudja mondani, hogy akár Vitézy lesz a fpolgármester, akár Karácsony, mindkettejüknek érdeke az újraszámlálás a 324 szavazatnyi különbség és 24 ezer érvénytelen voks miatt. A tárcavezet azt mondta, hogy helyes és indokolt lenne az újraszámlálás, és legalább az érvénytelen voksokkal érdemes lehetne ezt megtenni. „Általában nem szokott változni ilyenkor az eredmény, én túlzott reményeket nem táplálok, de a demokratikus legitimáció érdekében is ez helyes és indokolt” – jelentette ki a miniszter.

Arról, hogy mennyire volt helyes döntés Szentkirályi Alexandra visszalépése, Gulyás Gergely azt mondta: ez bölcs döntés volt a jelölt részérl, a Fidesz részérl pedig az, hogy támogatták. „Ez a különbség ugyanis, ami 0,04 százalék mindössze, ez olyan kevés, hogy fordítva is elsülhetett volna” – tette hozzá.


vissza