Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek -

Megvlaszthatjk az Alkotmnybrsg j elnkt

2024.06.11

Utolsó ülésnapjához ért az Országgylés tavaszi ülésszaka. Az Országgylés megválaszthatja az Alkotmánybíróság új elnökét, aki várhatóan Juhász Imre alkotmánybíró lesz.

Hétfn kezddött az Országgylés tavaszi ülésszakának utolsó, kétnapos ülése. Az Országgylésben az ügyészség napjára, valamint a magyar haditengerészek és a hsi halált halt magyar haditengerészek napjára történ megemlékezést tartottak, majd napirend eltti felszólalások hangzottak el.

Több mint két órán keresztül interpellációk, valamint azonnali kérdések is voltak, felszólalt Orbán Viktor miniszterelnök is. A parlament titkos szavazáson döntött arról az ellenzéki kezdeményezésrl, amely a köztársasági elnök tisztségétl való megfosztására irányult, sikertelenül. 

A keddi napon az Országgylés megválaszthatja az Alkotmánybíróság új elnökét, aki Juhász Imre alkotmánybíró lehet.

A testület élére azért kell új vezett választani, mert Sulyok Tamás korábbi elnököt márciusban a lemondott Novák Katalin helyére köztársasági elnökké választotta a parlament kormánypárti többsége. Az AB elnökérl a képviselk titkosan szavaznak, a megválasztásához kétharmados többségre van szükség. St, a gyermekvédelmi szigorításról is dönthetnek.

A kedden reggel kilenckor, napirend eltti felszólalásokkal kezddött ülésnapon leteheti esküjét az új kulturális és innovációért felels miniszter, Hankó Balázs is.

Kedden szavazhatnak az állam mködését érint egyes törvények módosításáról is. Ezek a kötelez egészségügyi szrvizsgálatokról, az iskolákba be nem vihet és korlátozottan bevihet tárgyakról szólnak, valamint módosítják az online szálláshely-közvetítk kötelezettségeit.  Dönthetnek továbbá a képviselk fogyasztó- és vállalkozásvédelmi szabályokról, és nem utolsósorban az állami tulajdonú kastélyok, kúriák, udvarházak tulajdonjogának átruházásának, vagyonkezelésbe adásának lehetségérl.


vissza