Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Vilggazdasg

Elkpeszt mennyisg ukrn gabona veszhet krba

2022.04.26

Az ukrán mezgazdasági miniszter szerint minden a gabonával teli hajók raktereinek állapotán múlik, és a gabonahiány, illetve a magas árak 3-5 évig is elhúzódhatnak.

 

Mintegy 1,25 millió tonna gabona és olajos mag van még mindig az ukrán tengeri kikötkben. Az orosz invázió során elzárt kereskedelmi hajókon a rakomány egy része a közeljövben romolhat - idézi a Reuters nyomán a Magyar Mezgazdaság Mikola Szolszkij ukrán mezgazdasági minisztert.

Ukrajna korábban szinte az összes gabonát és olajos magot tengeri úton exportálta, most pedig kénytelen új útvonalakat keresni, mivel kiköti el vannak zárva.

A háború eltt Ukrajna havi gabona és olajosmag kivitele 6 millió tonna volt, amely márciusban 200 ezer tonnára esett vissza az export. A lezárt kikötkben vesztegl 57 hajót nem rakodták ki, azokon jelenleg 1,25 millió tonna áru van. Maguk a kapitányok sem tudják, vajon meddig tartható az áru a raktérben minségromlás nélkül. A miniszter szerint ha három hónapnál tovább, akkor a rakomány egy része megromolhat, bár sok múlik a rakterek állapotán is.

Ukrajna hagyományosan Észak-Afrikába és a Közel-Keletre exportál gabonát, és Szolszkij szerint e régiók országai több pénzt kénytelenek költeni a nem ukrajnai eredet búzára – különösen, hogy épp az ukrajnai helyzet miatt nagyobb gabonatartalékokat igyekeznek felhalmozni.

A keresletnövekedés árnövekedéssel is együtt jár, ami évekig kitart. „Ha holnap valamilyen oknál fogva véget érne ez a történet, a magas árak hulláma még 3-5 évig tart, mire újra egyensúly lesz" - tette hozzá Mikola Szolszkij.


vissza