Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Vilggazdasg

Magyar vllalat pti s zemelteti tz ven t az indonziai autplyadj-beszed rendszert

2021.02.17

Az eddigi legnagyobb magyar technológiai export valósul meg azzal, hogy a Roatex Zrt. mint tendernyertes 103 milliárd forintos beruházással kiépítheti és tíz éven át koncesszióban üzemeltetheti az indonéziai autópályadíj-beszed rendszert - közölte Jakartában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hivatali partnerével közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Szijjártó Péter elmondta, mérföldk Magyarország külgazdasági stratégiájában, hogy a világ negyedik legnépesebb országában magyar cég hajthat végre egy ilyen nagy érték beruházást". A Roatex által kiépítend útdíjrendszer 2023-tól fog teljes kören üzemelni. Indonéziának jelenleg 2500 kilométer hosszú autópálya-rendszere van, de ezt a tervek szerint 4800 kilométer hosszúra növeli az ország.

A keleti nyitás mottójú magyar külgazdasági stratégiában - annak 11 évvel ezeltti kezdete óta - mindig fontos volt Indonézia, és az együttmködés szempontjából nem mellékes, hogy a kétoldalú kapcsolatokban nincsenek nyitott kérdések - jegyezte meg Szijjártó Péter.

Ezenkívül Magyarország tárgyal Indonéziával egy 50 millió dolláros kötött hitelsegélyprogram létrehozásáról is, amelynek segítségével magyar társaságok kifejlesztenének az országban egy meteorológiai és klímamegfigyel rendszert - mondta.

A miniszter kifejtette, hogy a gazdasági kapcsolatok legjobban a személyes kapcsolatokra tudnak épülni, és emiatt fontos szerepe van az oktatásnak. A kormány indonéz diákoknak is nyújt állami ösztöndíjat magyarországi felsoktatási intézményekben, idén ezekre a helyekre 1200 hallgató jelentkezett. A nagy érdekldés miatt Budapest kész arra, hogy növelje a helyek számát - jelentette ki. Jelenleg 13 magyar egyetem és 23 indonéz felsoktatási intézmény körében van együttmködés.

Retno Marsudi indonéz külügyminiszter beszámolt arról, hogy tárgyalásukon két megállapodást írtak alá: az egyik a diplomáciai kapacitásbvítésrl szól, a másik pedig egy 500 millió dolláros indonéz-magyar beruházási alap létrehozásáról, amelybl a majdani beruházásokat finanszíroznák, egyebek között a digitális és a közm-infrastruktúra területén.

A kétoldalú kereskedelem bvül: tavaly 212 millió dollárt ért el, ami több mint 13 százalékos növekedés a tavalyelttihez képest - mondta. Szijjártó Péterrel megállapodtak abban, hogy a két ország kiegyensúlyozottabbá és hosszú távon fenntarthatóvá teszi a kétoldalú kereskedelmet, és ennek jegyében Budapesten központi raktár épül indonéz termékek számára.


vissza